Sängstorlekar: enkel, en och en halv, dubbel

Sängstorlekar: enkel, en och en halv, dubbel

När det gäller sömn räcker det inte att bara välja en träsäng av hög kvalitet, sätta på en elastisk madrass som täcker denna skönhet med sängkläder som är behagliga vid beröring. Det är viktigt att semesterfirare bekvämt kan sitta på ytan så att benen inte hänger ner eller det stora utrymmet inte skrämmer. Idag kommer vi att prata om vad sängstorlekar är och hur man väljer det perfekta alternativet bland dem..

Preliminära mätningar

När du väljer en säng baserad på dess storlek måste du ta hänsyn till flera aspekter samtidigt. Låt oss betrakta var och en av dem i ordning..

Rumsområde

Det är inget svårt med att möblerna ska passa in i rummet. Först är det nödvändigt att tilldela en plats för den framtida sängen i sovrummet och ta reda på om ett sådant arrangemang är bekvämt. Detta gäller särskilt för små rum där du måste rationellt använda varje kvadratmeter. Efter att ha beslutat om valet, gör mätningar av det tilldelade området – denna information kommer att behövas i butiken.

Sängstorlekar - Rumsstorlek

Ägares mått

Och ändå är bekvämligheten viktigare inte i rummet, utan på sängen, därför är nästa värde som måste bestämmas ägarnas dimensioner. En persons tillväxt och volym beaktas, ytterligare 20-30 cm läggs till dem. Dessa är minimiparametrarna, med hänsyn till vilka du inte kan oroa dig för obehagliga “överraskningar” som att hänga runt kanterna på händerna.

För att hitta rätt storlek, gå direkt till affären – det är mer effektivt än någon beräkning. Du måste ligga på sängen och vika armarna så att fingertopparna vidrör och armbågarna är isär. Om de hänger ner kommer det att vara otillräckligt utrymme på sängen vid kurvor..

Sängstorlekar - Ägarens mått

Aktivitet under sömnen

Även en perfekt storlek säng kommer inte att vara lämplig för personer som är aktiva i sömnen. Till exempel, vissa ändrar ofta sin position av kroppen, andra ligger med lemmarna breda. I alla fall måste sådana ägare välja bredare möbler, vilket ger utrymme för okontrollerad rörelse, särskilt i ett par.

Sängstorlekar - sömnaktivitet

Hur man bestämmer sängens storlek?

Men arbetet med siffror slutar inte där. Med de parametrar som krävs för framtida möbler kan du bara komma till en möbeltillverkare som kommer att designa det perfekta alternativet. Butiken kommer att behöva välja bland sortimentet med uppmärksamhet åt flera indikatorer.

Olika måttsystem

Madrasser och sängkläder väljs efter köp av en säng så att de passar perfekt in i parametrarna. Var uppmärksam på tillverkaren – elementens kompatibilitet beror på detta..

Faktum är att mätsystem skiljer sig åt i olika delar av världen. Det finns bara två av dem: engelska, som används i USA, och metrisk, som är typisk för europeiska länder. Amerikanska företag anger dimensioner i tum, medan italienska företag anger dimensioner i centimeter..

Problemet är att konverteringen resulterar i besvärliga tal. Till exempel skulle 80 tum lång och 60 tum bred vara 203,2 respektive 152,2 cm. Det är osannolikt att du hittar madrasser med sådana parametrar..

Sängstorlekar - Mätsystem

Sänghöjd

Denna indikator påverkar inte bekvämligheten i hög grad, även om någon nära eller långt från golvet kan vara generad – allt är individuellt. I normala situationer är höjden mer ansvarig för den estetiska aspekten, vilket hjälper till att passa in möblerna i interiören..

Så oftast finns det sängar med följande indikatorer: låg (20-30 cm), medel (40-60 cm), hög (70-90 cm).

Det är klart att i ett rum med lågt i tak bara en låg eller i extrema fall kan en genomsnittlig säng “kliva upp”. Och glada ägare av rymliga fastigheter har råd med alla alternativ..

Den minimalistiska inredningen kännetecknas av jordnära möbler. Men klassikern kommer inte att tolerera blygsamhet – i det här fallet ska sängen se ut som en kunglig säng, och höjden här spelar en viktig roll..

Sängstorlekar - Höjd

Optimal sänglängd

Till att börja med noterar vi att denna indikator, liksom bredden, inte hänvisar till produktens ram, utan till madrassen. Följaktligen kommer sängens storlek att vara mer än dessa enheter..

För att bestämma lämplig längd på möbler, lägg till 30 cm till din egen höjd. För en person med genomsnittliga dimensioner kommer det att finnas tillräckligt med vanliga modeller – 190 och 200 cm. Mer sällan tillverkar tillverkare produkter med en längd på 195 cm.

Men en lång köpare behöver mer plats för en god sömn. I sådana fall måste du leta efter sängar från två meter. Du kan dock alltid beställa en produkt med individuella parametrar genom att betala extra.

Sängstorlekar - längd

Enkelsängstorlekar

Huvudpersonen som intresserar oss är strukturens bredd. Baserat på detta finns det tre typer av sängar: enkel, en och en halv och dubbel.

Man tror att 60 cm räcker för en person för en bekväm sömn. Tillverkare lägger till 10 cm till denna indikator – minsta storlek på en enkelsäng är klar. Även en vuxen kan sova i en sådan säng utan att känna obehag eller brist på plats under sömnen. Men det mest bekväma alternativet är 90 cm-modellen. Samtidigt är standardstorleken på en enkelsäng i Europa något större och 90-100 cm.

Kompakta sängar med medelstora och stora höjder har ofta lådor inbyggda i ramen för förvaring av sängkläder. Sådana modeller tillverkas ofta i form av en hopfällbar stol eller en kupébädd, vilket sparar utrymme i små rum..

Enkelsängstorlekar Enkelsängstorlekar Enkelsängstorlekar

Storlekar på en och en halv säng

Sådana sängar är ungefär som ett mellanalternativ mellan en enkelsäng och en dubbelsäng. Inte tillräckligt för två att sova fritt, men för mycket för en person.

Bredden på en och en halv säng varierar från 120 till 160 cm, men bara med en övre indikator passar ett vuxet par på den och vill behålla området i ett litet sovrum.

“Lastbil” är en utmärkt lösning för personer med aktiv sömn eller stora dimensioner. Men för ett gift par med samma problem är det bättre att uppmärksamma dubbelsyn..

Observera att den inhemska standarden återigen skiljer sig från den som antagits utomlands. Där anses en och en halv säng som de som är mer än 140 cm.

Storlekar på en och en halv säng Storlekar på en och en halv säng Storlekar på en och en halv säng

Dubbelsängstorlekar

Gränsen mellan föregående och denna typ är ganska godtycklig: den maximala bredden på en och en halv säng sammanfaller med minsta dubbel. Från 160 cm har strukturer för flera personer inte en tydlig övre gräns, även om de som går mer än två meter sällan finns till salu..

Men européerna älskar tydligen lyx och rymd, så de producerar dubbelsängar med en bredd på 180 cm till 200 cm, som kallas “kungliga”.

Märkligt nog är det dubbelsängarna som kan skilja sig åt i form. Förutom de vanliga rektangulära är de fyrkantiga, ovala och jämna runda. Det senare utseendet ser särskilt lyxigt ut i ett rymligt sovrum, samtidigt som det är så stort som möjligt..

Man bör komma ihåg att det är möjligt att placera en 200 cm bred säng i rummet endast om väggen bakom sängen är mer än 3,5 m, eftersom det måste finnas minst 70 cm gångar på båda sidor av möblerna.

Dubbelsäng storlekar Dubbelsäng storlekar Dubbelsäng storlekar

Baby modeller

Vårdande föräldrar kan möta vissa svårigheter när de väljer en säng till sitt barn. Barn växer upp mycket snabbt, och därför bör viloplatsen öka i proportion till deras höjd. Naturligtvis kan du tänka framåt och köpa en modell av standardstorlekar – ändå kommer barnet att växa upp någon gång. Men det här alternativet är inte lämpligt för alla. Vissa tillverkare erbjuder produkter i flera kategorier med olika proportioner:

1. Sängar för nyfödda och förskolebarn – mått 120 cm x 60 cm.

2. Modeller för skolbarn – mått 160 cm x 80 cm.

3. Tonårssängar – mått 180 cm x 90 cm.

Alla presenterade modeller är ganska godtyckliga på grund av barns ojämna tillväxt. Samtidigt är det viktigt för det växande barnet att det finns tillräckligt med utrymme för att undvika fall när det rör sig..

Babysängar - Mått Babysängar - Mått

Published
Categorized as Sovrum