Art Deco -sovrum: 80 vackra idéer

Art Deco -sovrum: 80 vackra idéer

Art Deco -interiörer är alltid en av de mest ovanliga och originella. De kombinerar tendenser och egenskaper hos modernitet och nyklassicism. De påverkades också av riktningar som futurism, kubism och konstruktivism. En nyckfull blandning av lyx och elegans med etniska motiv, den passar perfekt in i sovrumsinredningen. I kölvattnet av det allmänna suget efter enkelhet, högteknologi och minimalism är detta helt exotiskt. Även om rummet måste bearbetas noggrant, kommer det att bli en riktig pärla i ett hus eller lägenhet..

Funktioner i art deco -stil

Art Deco som stil är förkroppsligandet av prydlighet och chic. Det började ta form i början av 1900 -talet i Frankrike och nådde sin storhetstid på 30 -talet. Som definition tog de namnet på den samordnade internationella utställningen för dekorativ konst och hantverk, som ägde rum 1925 i Frankrike. Termen tog slutligen rot först 1966, när den berömda Paris -utställningen återupplivades.

Bildandet av huvudtrenderna påverkades å ena sidan av jugendstil och Bauhaus, och å andra sidan av de gamla traditionerna i öst, Afrika, Egypten och till och med Amerika. Elegans kombineras med flirtighet och komplexa former – med effektivisering. Art Deco är elegant och monumentalt på samma gång.

I det inre av sovrummet i art deco -stil kan följande huvudfunktioner särskiljas:

1) Strikt geometri och symmetri. Tydliga linjer och sicksack, stegade former, krökta kurvor används aktivt. Det finns inga eleganta romantiska och naturliga prydnader, men det finns många föremål i form av en trapets, hexagoner och åttkantar.

2) Glansiga ytor. Naturmaterial poleras till en hög glans. Trä – lackerat, sten – noggrant polerat. Metall, glas, speglar och andra reflekterande ytor används aktivt. Detta skapar ett nyckfullt spel av utrymme och ljus..

3) Lyxiga material. Ett art deco -sovrum är naturligt och dyrt. Trä, sten, läder används aktivt och nästan aldrig deras imitationer. Keramik och glas används. Enkla grova textilier som chintz eller linne används inte heller. Men lyxiga tyger som sammet, siden, till och med naturlig päls är välkomna. Färger – djupa och dyra, färger – original och exklusiva.

4) Etniska motiv. Art Deco kännetecknas av exotiska material och texturer: reptilhud, pärlemor, orientaliska smycken. Speciellt med hög aktning egyptiska motiv.

Denna stil älskar kontur och inramning, vilket bara betonar den bisarra krökningen. Det är både distorsion och tydlighet i geometriska former. Ränder, växlande färger i pianotangenternas anda, brutna solstrålar som reflekterar från speglade ytor – allt detta är art deco.

Art Deco sovrumsdesign - funktioner Art Deco sovrumsdesign - funktioner

Färglösningar

Huvudfärgschemat i art deco -stil är svart och vitt. Detta är det bästa alternativet för sovrummet: inte för ljust, inte för flashigt, inte för påträngande. I omgivningen kan du koppla av och varva ner. För accenter används dyra rika nyanser: guld, smaragd, vin, malakit, safir, choklad och gräddtoner. Mindre vanligt är silver och metall. I allmänhet finns det inga strikta färgbegränsningar. Det viktigaste är att de är komplexa och djupa, ser dyra ut..

Art deco vitt sovrum

Den rena vita färgen och dess nyanser är en bra grund för aktiv inredning. Det är en neutral bakgrund som oftast används för väggar och tak. Det låter dig leka med ett överflöd av dekorationer, komplexa möbler, böjda linjer. Samtidigt expanderar vitt utrymmet visuellt och fyller det med ljus. Detta är särskilt viktigt för detaljerade art deco -sovrum. De mest populära nyanserna är elegant krämig, pulverformig, bakad mjölk, vaniljkräm och elfenben.

Art Deco vitt sovrum - inredning Art Deco vitt sovrum - inredning

Art Deco brunt sovrum

Det är omöjligt att inte märka överflödet av alla möjliga variationer av brunt i art deco -stil. De sträcker sig från ljus björk till stram kastanj eller exotisk mahogny. Detta är direkt relaterat till det faktum att art deco dras mot naturliga material. Parkettgolv, trämöbler, ramar och dekorationer passar alla sömlöst in i sovrummet.

Art Deco brunt sovrum - inredning Art Deco brunt sovrum - inredning

Art Deco gyllene sovrum

Ädelguld är en annan huvudfärg i Art Deco. Mässing, koppar, silver och brons används ibland istället, men guld har fortfarande en hederlig första roll. Det används inte som huvudfärg, men det finns nästan överallt i inredningen..

Art Deco -sovrum - inredning

Art Deco tvåfärgs sovrum

Kontrasterande duos är en säker satsning för att skapa sovrumsdesign. Sådana kombinationer som svart och vitt, krämigt vin, chokladmjölk, blågrått ser lyxigt ut. Ibland används en tredje accentfärg för detaljer. Till exempel guld. Det rekommenderas inte att använda mer än tre nyanser, så att interiören i art deco -stil inte blir för klumpig..

Art Deco tvåtonat sovrum - inredning Art Deco tvåtonat sovrum - inredning

Ljust art deco -sovrum

Ljusa, enkla färger används inte i art deco. De gör det för billigt. Men det betyder inte att du inte kan experimentera med färg alls. De måste bara vara komplexa och flerkomponenta nyanser. Inte eldrött, utan vin eller marsala, inte gräsgrönt eller azurblått, men smaragd och safir. Av de rena färgerna används vitt och svart i Art Deco.

Annars är utrymmet för experimenterande obegränsat. Oftast är det mörka nyanser: aubergine eller druva, färgen på natthimlen, mörk turkos, djup oliv eller senap och andra..

Ljust Art Deco -sovrum - inredning

Ytbehandlingar och material

Ursprungligen användes dyra, sällsynta material i art deco -stil: elfenben, brons, äkta mineraler och kristaller, exotiska träd, ormskinn. Grundformer är komplexa månghörniga geometriska mönster, cirklar och ovaler. Växtmotiv, lån från klassicism och etniska prydnader användes aktivt. Flera riktningar dök gradvis upp: uttrycksfull exotisk, återhållsam klassisk och modernistisk.

Golv

Golven i Art Deco -rummen är inredda med naturmaterial. För ett mysigt sovrum är varm träparkett kantad med sicksack eller andra geometriska mönster bättre. Vid sängen kan du lägga en lyxig matta med en tjock hög, hud eller päls. Eller så kan du spela på kontraster och göra självutjämnande golv som en neutral, oklanderligt smidig bakgrund för möbler..

Art Deco sovrumsdesign - golvfinish Art Deco sovrumsdesign - golvfinish

Väggar

Väggar i Art Deco är ett verkligt konstverk. Det kan vara tapeter med fantasifulla ornament eller handmålade. Men de är vanligtvis accentuerade, så de används inte i en solid array. Men det här är en bra ram för möbler. Alla typer av polygonala ovala nischer är också populära. Du kan lägga vaser, blomkrukor eller andra dekorativa föremål i dem. Bilder används ibland, men här är det viktigt att inte överdriva det med dekorationer..

Art Deco sovrumsdesign - väggdekorationer Art Deco sovrumsdesign - väggdekorationer

Tak

Art Deco -tak är lika sofistikerade som själva stilen. Om höjden tillåter, ser strukturer på flera nivåer med komplex belysning och stuckaturdekoration bra ut..

Art Deco sovrumsdesign - takfinish Art Deco sovrumsdesign - takfinish

Art Deco sovrumsmöbler

Sovrumets huvudattribut är sängen. Detta är en bred, stor säng med en hög, mjuk rygg, rektangulär eller oval i form. Sänggaveln är klädd i sammet eller läder. Sängen står på höga ben. Smidda ramar med förgyllda eller bronselement används ofta..

Höga massiva skåp används mindre ofta. Vanligtvis är det snygga byråer och sängbord. Ytor – släta och blanka, lackerade. Som dekoration – målning och elegant inredning. Möbler behöver inte vara en komplett uppsättning. Du kan kombinera olika element med samma textur. En art deco -klassiker – ett elegant toalettbord med en enorm spegel och en ovanligt formad fåtölj. En viktig nyans: om väggarna är mörka är möblerna ljusa och vice versa.

Art Deco sovrumsdesign - möbler Art Deco sovrumsdesign - möbler Art Deco sovrumsdesign - möbler

Belysning

Art Deco -belysning spelar en speciell roll. Helst är det här stora fönster i full höjd. Men i moderna lägenheter är de sällsynta, så du måste leta efter ett alternativ.

Ett sådant sovrum kommer att ha många snygga lampor i olika former. Dessa är rundade bollar och strikta trapets och komplexa stegade strukturer. Sconces och golvlampor används aktivt. Även en klassisk stor kristallkrona med smidda eller inlagda element är tillåten. Stål, koppar och glas används. Nischer, speglar, målningar och ett rekreationsområde markeras separat. Således skapas ett zonindelat och flernivåbelysningssystem..

Art Deco sovrumsdesign - belysning

Dekor och textilier

Art deco -inredningen är inte minimalistisk. Dessa är kristaller, metaller, många tillbehör. Massiva väggdekorationer används aktivt: lyxiga fläktar, guldsmycken, amforor, fina antika lampskärmar med fransar. Men överflödet av sådana detaljer är bara lämpligt för rymliga sovrum..

De viktigaste textilierna för sovrummet är siden, sammet, satin. Tunga överkast och gardiner, dekorativa kuddar, draperier i flera lager, lyxigt sidenlinne framhäver pretentiös sofistikering. Massiva gardiner kompletteras väl av en förgylld gesimsen och guld tofsar. Tunga lock används för fåtöljer, puffar och stolar.

En viktig del av Art Deco -inredningen är speglar. De ökar samtidigt utrymmet och skapar effekten av mångfald. Ornamenter, detaljer och invecklingar i designläcker återspeglas i dem och ser ännu lyxigare ut. För sovrummet, var noga med att uppmärksamma de höga golv-till-tak-speglarna i massiva ramar, speglade skåpdörrar och toalettbord..

Art Deco sovrumsdesign - inredning och textil

Små Art Deco sovrum

Art Deco är en dekorativ stil. Sådana riktningar kräver alltid utrymme. Men med en hög skicklighet kan du till och med passa in i ett litet sovrum..

Så att det inre av ett litet rum inte verkar överbelastat, bör huvudinsatsen göras på ljusa och reflekterande ytor. Kompetent organisation av belysning, glas, speglar och glans är de viktigaste verktygen som låter dig visuellt förstora utrymmet, fylla det med ljus och luft.

För ett litet sovrum är det bäst att undvika ett överflöd av mörka färger. Vid basen – vit, beige och grädde. Svart används endast för små kontrastelement, och ljusa mättade nyanser används för accentfläckar och inredning. Experiment med geometri gör att du kan slå varje centimeter utrymme. Massiva skrymmande smycken undviks bäst. Texturer bör också väljas enkla, men dyra. Till exempel inte sammet utan silke. Inte massiv tung granit, men ljust trä. Då kommer ett litet art deco -sovrum att glittra med nya färger..

Art Deco litet sovrum - inredning Art Deco litet sovrum - inredning

Art deco sovrum design – foto

Vi ger dig ett urval av fotografier av Art Deco -sovrum för nya idéer och inspiration. Utforska, jämför och välj det alternativ du gillar. Glad titt!

Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto Art deco sovrum inredning - foto

Video: Art Deco -sovrum – interiöridéer

Published
Categorized as Sovrum