Cum să faci o poartă glisantă cu propriile mâini: instrucțiuni pas cu pas
Porțile glisante în fiecare an își înlocuiesc din ce în ce mai mult concurenții învechi, deoarece aceștia au într-adevăr indicatorii de cea mai înaltă calitate. În plus, arată elegant și se combină cu orice tip de gard (principalul lucru este că este drept), iar o mare varietate de materiale vă permite să selectați cele mai optime proprietăți practice.
Singurul dezavantaj al porților glisante este costul ridicat al acestora, care anterior le-a afectat serios popularitatea. Astăzi, prețurile au devenit mai accesibile, iar un design dorit deosebit de ieftin îi va costa pe cei care decid să-l realizeze singuri..
De ce este profitabil să faci porți glisante bricolaj?
Realizarea unei porți glisante cu propriile mâini înseamnă nu numai economisirea costurilor forței de muncă pentru lucrători, ci și asigurarea calității materialului folosit, a accesoriilor și a automatizării. Chiar și companiile mari oferă rareori clienților lor componente cu adevărat fiabile. De obicei, clientul nu înțelege astfel de fleacuri, ca urmare, primește cele mai ieftine piese la un preț ridicat..
Astfel de porți glisante servesc cel mai bine timp de câțiva ani, iar apoi necesită reparații serioase sau înlocuirea elementelor de lucru. În același timp, mulți producători nu oferă garanții pe termen lung, iar depanarea este complet pe umerii clientului. De aceea, este mai bine să vă petreceți puțin din propriul timp și să creați singur o poartă glisantă. De fapt, nu este la fel de dificil pe cât pare la prima vedere..
Etapele lucrărilor pregătitoare
La începutul fiecărei construcții de succes este o planificare competentă. Când faceți porți glisante cu propriile mâini, cel mai bine este să efectuați următoarele lucrări pregătitoare cu o atenție sporită la fiecare lucru mic:
Măsurători
Experții recomandă realizarea porților glisante de cel puțin 4 metri lățime, astfel încât să poată trece cu ușurință nu numai mașini, ci și vehicule de marfă. Este suficient să măsoară 2 metri înălțime. Cu toate acestea, producătorii nu vor fi nevoiți să plătească sume fabuloase pentru centimetri în plus, așa că, dacă faceți poarta singur, le puteți crește cu ușurință dimensiunea la cea dorită. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să vă dați seama ce mașini vor intra pe teritoriu și vor începe de la dimensiunile lor..
Alegerea tipului de porți glisante
Porțile glisante pot fi suspendate, în consolă sau pe șină. Pentru nevoile casnice, adică pentru instalarea într-o căsuță de vară sau în curtea unei case private, cele de consolă sunt cele mai potrivite. Sunt cele mai ușor de realizat și cele mai convenabile de utilizat. Acestea constau din blocuri în consolă, cadru, role de capăt și dispozitivul de prindere, consolele de susținere și șinele de ghidare.
Selectarea materialelor și instrumentelor
Pentru a crea personal o poartă glisantă de tip consolă, veți avea nevoie de următorul set de instrumente și materiale:
- Aparat de sudura;
- Lopeți cu lopată și baionetă;
- Foreza;
- Ochelari de protecție pentru construcții;
- Roată de tăiere cu diametrul de 125 mm;
- Bulgară;
- Șuruburi, fitinguri autofiletante;
- Piatra zdrobită, nisip, ciment.
De asemenea, veți avea nevoie de toate componentele porții glisante prezentate în imagine:
Nu este dificil să alegeți materialul pentru pânză în sine. Dacă doriți să obțineți raportul ideal preț-calitate, atunci cel mai bine este să rămâneți pe carton ondulat. Este un metal presat în foi, care se remarcă prin greutatea relativ redusă, durata de viață lungă, rezistența la factori externi, întreținerea ușoară și aspectul atractiv. Există o mulțime de culori ale acestui material, deoarece puteți vopsi foaia cu o vopsea adecvată de orice nuanță dorită.
fundație
Înainte de a face porți glisante, este necesar să le faceți o fundație stabilă. Este o structură simplă coloană. Pentru instalare aveți nevoie de:
- Faceți o marcă pentru groapă, luând ca bază zona de mișcare liberă a cercevelei.
- În conformitate cu măsurătorile obținute, săpați un șanț la o adâncime de cel puțin 1 m.
- Instalați un element ipotecar în șanț dintr-un canal de aproximativ 20 cm lățime și sudate bucăți de armătură (1 cm lungime).
- Pe cealaltă parte a canalului (dedesubt), sudați și bucăți de armătură, egale în lungime cu adâncimea groapei.
- Umpleți gaura cu beton și lăsați-o până se întărește complet – cel puțin 7 zile. Mortarul poate fi preparat din pietriș fin, nisip și ciment. Mai mult, nu ar trebui să acopere întreaga structură – bucăți de armătură de 1 cm fiecare ar trebui să rămână în partea de sus.
Dacă vorbim despre porți glisante automate, atunci imediat după așezarea fundației, trebuie să faceți cablarea..
Cum să faci o poartă glisantă cu propriile mâini: instrucțiuni pas cu pas
Până când fundația atinge nivelul de putere dorit, ar trebui să începeți să creați pânza principală. Ar trebui să înceapă cu un cadru, care se numește uneori și cadru. Pentru aceasta, se utilizează țevi de oțel de dimensiunea adecvată. Înainte de a începe lucrul, este necesar să le curățați de murdărie, rugină și plăci cu diluant sau benzină..
Țevile pregătite sunt conectate într-un cadru pătrat sau dreptunghiular, în funcție de forma porții. Acest lucru se poate face cu ușurință cu o mașină de sudat. De asemenea, în această etapă se recomandă tratarea conductelor cu un grund pentru a le proteja de coroziune. După aceea, puteți vopsi cadrul în culoarea selectată și așteptați să se usuce..
În plus, fabricarea porților glisante cu propriile mâini are loc în conformitate cu următorul plan:
- Cadrul este învelit cu plăci ondulate sau alt material ales pentru pânză (oțel, lemn etc.). Este atașat la cadru cu șuruburi autofiletante.
- Rulați cadrul pe cărucioare și aliniați structura
- Atașați cadrul la elementul încorporat
- Cărucioare cu role de sudură
- Fixați rolele și instalați dispozitivele de prindere
- Verificați mișcarea aripii porții și strângeți piulițele cu mișcare liberă
- Instalați rola de capăt
În procesul de instalare a porților glisante, este important să verificați constant prezența distorsiunilor la nivelul clădirii. Dacă, după fabricarea și instalarea porților glisante, doriți să le completați cu un sistem automat, atunci pentru aceasta este suficient să atașați cremaliera dințată la locul potrivit și să instalați unitatea electrică, urmând instrucțiunile atașate la acesta..
Sfaturi pentru instalarea porților glisante sunt oferite de site zabor-ss.ru