Anemonele, plantarea și îngrijirea (50 de fotografii): cum să crească o floare sissy fragilă
Forget-me-nots și anemonele mov – o combinație fermecătoare
Anemonele sunt plante erbacee perene grațioase care atrag o varietate de forme de muguri și nuanțe de flori. Anemona (sau anemona, un nume mai des întâlnit în țara noastră) arată bine atât pe fundalul pietrelor, cât și într-o companie cu alte flori – hyacintoides spanioli, narcise sau o pasăre umbrelă vor fi vecini excelenți. Dintre partenerii subdimensionați, merită remarcat Iberis și Aubrieta veșnic verzi, combinate frumos cu anemona uită-mă-nu și violete.
Culorile anemonelor sunt uimitoare: există, de exemplu, soiuri de culoare ultramarină, care este destul de rară în natură.
Floare de anemonă alb-negru și legendarul scaun din plastic Eames – atingeri luminoase, atrăgătoare într-un interior retro-futurist
Soiuri de anemone: varietate de culori
Astăzi sunt cunoscute peste 150 de specii de anemone, dar în condițiile noastre următoarele varietăți sunt cele mai răspândite:
anemonă de coroană – regina speciei, cea mai comună specie din cultură. Este o plantă perenă, cu flori, atingând o înălțime de 45 cm. Tulpina este erectă, puțin păroasă, se termină într-o floare mare, de până la 8 cm în diametru, în formă de mac, cu numeroase stamine negre-catifelate. Schema de culori este foarte diversă: roz, roșu, albastru, alb, liliac, liliac, albastru, precum și cu pete pe petale și cu un chenar de altă culoare.
Una dintre culorile anemonelor comerciale De Caen, violet intens
O varietate de anemone de Caen, care are flori albe cu o margine roz, strălucitoare
- anemone de caen – o subspecie comună a anemonei coroanei. Înflorirea începe la începutul verii, dar odată cu apariția căldurii, frunzele plantei se sting. Odată cu sosirea răcorii toamnei, planta eliberează lăstari tineri și începe înflorirea. Flori – unice, simple, pe o tulpină erectă, stabilă, înaltă de 50-85 cm. Principalul avantaj al soiului este o varietate de culori – albastru, alb, galben, roșu și altele.
O culoare neobișnuită, rar întâlnită în natură, bogată în culoarea albastră a uneia dintre soiurile hibride de anemonă de coroană: anemona de Caen
Culoarea anemonelor de Caenne poate semăna cu culoarea lalelelor: alb, cu margini stacojii, corali sau roz.
Culori diferite ale aceluiași tip de anemone, “de Caen”
- anemonă de toamnă – un grup de soiuri (frunze de struguri, Khubei și hibrizii lor), a căror înflorire începe la sfârșitul verii și durează până la mijlocul toamnei. Un alt nume comun este hibrid anemonic. Acestea sunt plante perene mari, cu pedunculi subțiri puternici, destul de înalți (80-150 cm), care, în funcție de soi, pot avea câteva până la câteva zeci de flori – semi-duble, elegante duble și obișnuite, albe și diferite nuanțe de violet și roz flori. Anemonele de toamnă vor deveni un decor necondiționat al unei grădini de toamnă care nu este bogată în culori strălucitoare..
Unul dintre soiurile hibride de anemone japoneze, Anemone Hupehensis
Anemona cu frunze de struguri (Anemone Vitifolia) înflorește toamna, florile acestui soi se găsesc în diferite culori, inclusiv alb cu stamine albastre
Anemonele sunt combinate armonios cu plante abrupte, Rudbeckia, Aconite, Aster, Veronicastrum și plante ornamentale. Deoarece anemonele au frunze decorative, foarte frumoase tot sezonul, nu au nevoie să planteze alte plante perene în fața lor. Și, deși apar destul de târziu – la mijlocul lunii mai, își păstrează prospețimea până la îngheț. Principalul dezavantaj este rezistența scăzută la îngheț
- anemonă japoneză Este o altă specie hibridă care înflorește toamna. Aceasta este o plantă cu tulpini puternice, subțiri, înalte, de până la 1,5 m, care nu necesită sprijin sau legare. Frunzele sunt mari, de culoare verde închis, asemănătoare unei forme de pene disecate. Florile – mari, duble și obișnuite, de culoare – albă (mai rar – roz) cu un mijloc auriu, apar în august-septembrie
La hibrizii anemonelor japoneze, cel mai adesea florile sunt albe, altele sunt mai puțin frecvente, până la o culoare bogată roz-violet.
Sfat! Atunci când alegeți plante-vecine pentru anemone, ar trebui să le alegeți pe cele care nu vor suferi din cauza creșterii sale active în lateral..
- anemonă de pădure – această specie este foarte diferită de altele, nu este o plantă foarte înaltă (aproximativ 25-30 cm înălțime), cu flori albe simple mari (în diametru – de la 3 la 5 cm), deși există hibrizi cu dimensiuni mai mari (până la 8 cm) și flori duble. Înflorirea are loc la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iulie și durează 15-25 de zile
Anemonul pădurii arată mai modest decât rudele sale colorate, dar în același timp foarte blând
- stejar anemon – o varietate caracterizată de modestie și vitalitate. Aceasta este o plantă mică (înălțimea tufișului de aproximativ 25-30 cm), florile sunt albe (prin urmare, un alt nume pentru această specie este adesea găsit – anemon alb), simplu, în diametru – 2-3,5 cm, deși astăzi s-au crescut deja hibrizi cu flori roz, albastru, liliac.
Anemone de stejar sălbatic (Anemone Nemorosa)
Înflorirea începe la sfârșitul lunii aprilie și durează aproape până la sfârșitul lunii mai, în iunie frunzele anemonei încep să devină galbene, iar la începutul lunii iulie se stinge complet. Anemona stejarului are un rizom foarte puternic, lung și ramificat, care crește foarte repede, prin urmare, fără control, planta poate transforma o zonă mare a zonei în desișuri. În plus, spre deosebire de alte specii, semințele anemonei de stejar se disting printr-o bună germinație – dacă nu ridicați florile care se estompează, atunci în anul următor semințele coapte vor da auto-însămânțare abundentă.
- anemonă tery – o plantă decorativă excelentă, cu înflorire lungă, utilizată pentru plantarea în compoziții de grup, decorarea stâncilor și a toboganelor alpine, precum și pentru o cultură de ghiveci.
Unul dintre cele mai reușite și mai frumoase soiuri crescute de crescători: anemone Lord Lieutenant
Anemonele: plantarea și creșterea la cabana lor de vară
Plantarea anemonelor și creșterea în grădină, caracteristicile de îngrijire și tehnicile agricole depind de varietatea selectată sau hibridul de anemone, dar există unele puncte care sunt similare pentru toate tipurile de plante.
Pentru anemonele, absența razelor arzătoare ale soarelui este extrem de dorită, acesta este primul lucru de luat în considerare atunci când alegeți un loc pentru plantarea lor.
Alegerea unui site de aterizare
Pentru a planta o anemonă, este necesar să alegeți o zonă suficient de spațioasă și protejată la pescaj. În ceea ce privește lumina, anemonele iubesc lumina, dar nu suportă razele arzătoare de lumină de la amiază. În același timp, planta se va dezvolta bine la umbră parțială..
Pentru plantarea anemonelor, este selectat solul slab, bine drenat, ușor acid și fertil, solul cu foioase optim, cu adăugarea de turbă sau argilă. Pentru a îmbunătăți structura solului și a preveni stagnarea apei, merită să adăugați nisip la solul greu. Aciditatea excesivă dăunează dezvoltării plantei, aceasta poate fi redusă prin adăugarea de cenușă de lemn sau făină de dolomită.
Sfat! Atunci când alegeți un loc, trebuie avut în vedere faptul că rădăcinile anemonei sunt foarte delicate, nu tolerează apropierea rădăcinilor altor plante. Din același motiv, anemonaeste mai bine să nu scoți buruienile, ci să rupi manual buruienile, pentru a nu deteriora rădăcinile.
Anemonă japoneză de rasă, “Anemone Prinz Heinrich”, cu flori semi-duble mov
Plantarea anemonelor
Înainte de plantarea anemonelor, tuberculii trebuie germinați. Deoarece după iernare, tuberculii anemonei se usucă semnificativ, sunt pre-înmuiați. În același timp, este strict interzisă plasarea tuberculilor în apă – acestea sunt imediat saturate cu apă, ca un burete, și apoi încep să putrezească. Tuberculii sunt înveliți timp de 5-6 ore într-o cârpă umezită cu apă caldă cu adăugarea unei picături de zircon (epin), suc de aloe sau un alt stimulator de formare a rădăcinilor.
După îmbibare, rădăcinile sunt așezate într-o oală superficială cu un amestec umezit de sol și nisip (puteți doar să șlefuiți) direct la suprafață. Oala este acoperită cu polietilenă sau acoperită cu sticlă. Periodic, solul trebuie umezit fără a-l lăsa să se usuce. După 10 zile, punctele de creștere și rădăcinile vor apărea pe tuberculi, astfel de tuberculi sunt plantați într-o oală pentru creștere: încolțesc, adâncime – două grosimi de tuberculi. Temperatura optimă este de aproximativ 12 ° C, la temperaturi mai ridicate, datorită creșterii intensive, lăstarii vor fi fragili și fragili.
Plantarea anemonelor în sol deschis are loc atunci când temperaturile din cameră și din exterior sunt egale. Adâncimea de plantare – aproximativ 5 cm sau două grosimi de tuberculi. După plantare, este indicat să umbriți planta timp de o săptămână pentru a întări frunzele care nu sunt obișnuite cu soarele.
Soi de anemonă coroană “Blue Harmony”
Îngrijire
Principala grijă este menținerea unei umidități optime, deoarece excesul de umiditate are un efect dăunător asupra sistemului radicular. Mulcirea (pentru anemoni este mai bine să folosiți frunzișul frunzelor de fructe) va împiedica uscarea excesivă a solului. Și pentru unele specii, de exemplu, anemonele de stejar, cu ajutorul mulcirii, sunt recreate condițiile optime de creștere – ca într-un mediu forestier.
Anemone de mac înflorită de Caen
Pentru interioare avangardiste și minimaliste: anemone alb-negru pe un suport elegant forjat alb în vase albe și de sticlă
Udare
Anemonele sunt destul de rezistente la secetă, rezistă cu ușurință la deficitul de umiditate din sol, au suficiente precipitații atmosferice. O udare suplimentară va fi necesară numai în perioada de creștere activă și înmugurire, dacă izvorul este uscat și cald.
Anemonă japoneză cu flori de toamnă, cu petale roz pal
Culoare neobișnuită a petalelor coroanei anemone de Caen, ultramarină
Anemonă de reproducere
Pentru reproducere, anemona practic nu folosește metoda vegetativă. Reproducerea semințelor este, de asemenea, foarte problematică – semințele proaspete de anemone se disting prin germinarea foarte slabă (doar 25%), semințele de doi ani practic nu germinează deloc.
Sfat! Pentru a colecta semințe, este necesar să alegeți cele mai strălucitoare și mai expresive flori ale anemonelor – plantele obținute din semințe au o culoare semnificativ mai palidă decât „părinții”.
Stratificarea va crește germinarea semințelor, adâncimea de plantare este foarte superficială, răsadurile rare și fragile de anemone rare nu vor putea depăși un strat gros de sol. Cu o cultivare ulterioară, este necesar să se evite cu atenție umezeala solului – rădăcinile anemonelor tinere putrezesc cu ușurință. Înflorirea în exemplare derivate din semințe începe la 2-3 ani de la plantare..
Opțiunea de reproducere recomandată este prin împărțirea rizomului, operația se efectuează la începutul primăverii, în perioada de curgere lentă a sevei. Mai mult, fiecare divizie ar trebui să aibă mai multe puncte de creștere, ceea ce va da masa verde necesară..
Anemonele aparțin familiei Ranunculaceae și pot fi adesea văzute în aceleași compoziții cu ranunculus.
Pansament de top
Se recomandă hrănirea anemonelor în timpul perioadei de înmugurire sau înflorire, folosind materie organică lichidă pentru aceasta (cu excepția gunoiului de grajd proaspăt, când este introdus, anemonele mor imediat). Dacă solul a fost fertilizat înainte de plantarea anemonelor, fertilizarea nu se efectuează în cursul anului.
Compoziție în tonuri de liliac: lalele, muscari și anemonele
Iernat
Majoritatea tipurilor de anemone nu sunt rezistente la îngheț, deci este mai bine să dezgropați tuberculi pentru iarnă. Potrivite pentru depozitare sunt pungile de hârtie sau pungile de bumbac într-un substrat de turbă, nisip și rumeguș (va împiedica uscarea prea mare a rădăcinilor) la o temperatură de 5-6 ° C (pivniță).
Unele specii de anemone își pierd frunzele până la mijlocul verii, astfel încât poate fi dificil să le dezgropăm fără a deteriora paturile de flori. În acest caz, locația aproximativă a tuberculilor este acoperită cu un amestec uscat de nisip, turbă și rumeguș și acoperită cu folie de plastic deasupra – este important ca apele de toamnă / inundații să nu cadă sub adăpost. Odată cu debutul primăverii, este recomandabil să amenajați o seră în acest loc..
Anemone cu aspect exotic, cu petale purpurii și un centru aproape negru
Boli și dăunători
Anemonele sunt foarte rezistente la dăunători și boli. Cel mai adesea sunt afectați de melci și melci. Pentru a scăpa de care va ajuta la tratarea plantei cu o soluție de metaldehidă, după ce ați colectat anterior dăunătorii din tufiș cu mâna. Unele soiuri de anemone sunt susceptibile la atacul unui nematod al frunzei – în acest caz, tufa afectată este îndepărtată, iar terenul unde a crescut ar trebui înlocuit.
Cel mai mare rău al anemonei poate fi cauzat de bolile cauzate de umiditatea ridicată a solului – acestea sunt ciuperci parazitare: sclerotinoza (putregai alb) și peronosporoză (mucegaiul praf), pentru a combate care fungicide trebuie utilizate.
Anemona japoneză cu un centru galben-auriu al florii va decora neobișnuit grădina de toamnă
Anemonă în creștere și plantare de primăvară – consultați videoclipul pentru sfaturi utile: