Kombinationen av färger i interiören: 70 bästa idéer

Kombinationen av färger i interiören: 70 bästa idéer

Merparten av informationen om världen omkring oss är visuella intryck, och färg spelar en stor roll i uppfattningen av visuella bilder. Möjligheten att märka de minsta nyanser har i hög grad bidragit till överlevnaden och utvecklingen av den mänskliga arten. Nästan alla människor har en undermedveten reaktion på färg: mjuka naturfärger lugnar, medan onaturligt ljusa orsakar ångest. Med tanke på detta faktum, för att skapa en bekväm inredning, är det viktigt att förstå principerna för inflytande på psyket för både enskilda färger och deras kombinationer..

Färgens inverkan på inredningen på en person

Fysiker hävdar att färger inte riktigt existerar – de är bara ljusvågor av olika längd som hjärnan tolkar på ett eller annat sätt. Det är ganska svårt att tro på denna avhandling, eftersom vi definitivt kan bestämma skuggan av något föremål i den materiella världen, och det förblir oförändrat oavsett plats eller vistelsestid. Hur som helst, varje person känner påverkan av den omgivande färgpaletten. Mekanismen för denna effekt är inte helt förstådd, men några vanliga särdrag är fortfarande kända för psykologer..

För enkelhets skull är färgerna indelade i kategorier enligt deras huvudsakliga egenskaper: mörk och ljus; pastell och rik; ljus och dämpad. Beroende på temperaturen avger de varma, kalla och neutrala färger. Svart, vitt och grått kallas achromatiskt, alla andra är kromatiska. Det senare inkluderar de tre huvudfärgerna: rött, grönt och blått, samt alla alternativ som erhålls genom att blanda dem med varandra eller med en svartvitt palett. Resultatet är fantastiskt – en person kan känna igen upp till tio miljoner nyanser.

Kombinationen av färger i interiören

Med tanke på färgens psykologiska inflytande är det värt att notera att vi främst talar om rena färger. Varje orenhet förändrar uppfattningens kvalitet. Så, till exempel, kommer mjuk korall att ha en lugnande effekt, medan rik skarlet kommer att excitera nervsystemet..

I allmänhet anses varma färger som rött, gult och orange uppfriskande: de påskyndar hjärtslaget, förbättrar aptiten och ökar uppmärksamheten. Kalla nyanser av blått, blått, grönt slappnar av, sänker blodtrycket och bromsar reaktionen något. Kroppen uppfattar omedvetet ett överflöd av ljus (vita, pastellfärger) som en solig dag, vilket automatiskt ökar energinivån, medan grå, svart, mörkblå och dyster lila ställer en person till den kommande drömmen.

För att inte misstas när du väljer färg för ett interiör är det nödvändigt att ta hänsyn till deras inneboende optiska effekter. Om du till exempel lägger två objekt med olika färger av samma storlek bredvid varandra, så kommer det ljusare alltid att se större ut. Mörka dämpade toner reducerar visuellt volymen, ljusa och glansiga ökar. Med hjälp av dessa funktioner kan du justera väggarnas bredd, takets höjd, placera accenter och zonera utrymmet..

Kombinationen av färger i interiören Kombinationen av färger i interiören

Hur man väljer “din färg”?

Under hela livet bildar varje person sin egen inställning till färgpaletten. Valet kan påverkas av personlighetsdrag, individuella erfarenheter, tankeföreningar, humör och till och med hälsa..

När du inreder en inredning bör du noga överväga de känslor som uppstår när du interagerar med vissa färger. Till exempel rekommenderas att komma ihåg utformningen av de mest bekväma platserna för dig: din favoritrestaurang, kompislägenhet, mormors hus, äntligen. Du kan låna en palett av naturen – det kan vara havet, en skogskant, en blommande trädgård eller ett bergslandskap..

Vackra bilder från Internet kan vara en underbar inspirationskälla. Hitta en bild du gillar och försök att upprepa den mentalt i inredningen – överför bakgrunden till väggarna och taket, reflektera ljusa detaljer i möbler, textilier och inredning. Samtidigt är det lämpligt att observera proportionerna av färger som finns i bilden, så att du i slutändan får samma harmoni. Du behöver inte välja ett foto av designen – ta någonting: en bukett tulpaner i en kanna, ett bylandskap, snäckskal vid havet eller en chokladkrämdessert. Denna metod låter dig självständigt skapa mycket naturliga och iögonfallande kompositioner..

Kombinationen av färger i interiören

Färgkombinationstabell i interiören

Att kombinera nyanser är en hel vetenskap. Det är nödvändigt att förstå de grundläggande reglerna under vilka färgerna som placeras tillsammans kommer att komplettera och betona varandra, vilket förstärker känslan av stil. De bästa färgkombinationerna i interiören erhålls med följande metoder:

1) Monokrom – nyanser av samma färg, olika i djup och mättnad, används. Med rött som exempel kan det vara en pastellrosa bakgrund med tegel och vinröda accenter. I den blå paletten är det möjligt att kombinera ljusblått, turkos och ultramarin. I det gröna området – färgerna lime, oliver och mossa.

2) Relaterade nyanser. Stänga toner finns i grannskapet, i en fjärdedel av färghjulet. Exempel är blått, lila, rosa; gul, orange, röd; blå, grön, gul.

3) Kontrastfärger. Här byggs harmoni på motsatser – i färghjulet är nyanserna strikt motsatta varandra, och deras olikhet skapar ett dynamiskt och märkbart par..

4) Relaterad kontrastkombination. I detta fall kombineras nyanserna på grund av blandningen av någon tredje färg i dem. Så, till exempel, i ljusgrönt och orange, finns det gult som förenar dem, och den här triangeln ser bra ut tillsammans..

Vit

Kombineras med färger: alla pastellfärger och rena ljusa färger, svart, grått, guld; med varmt är det bättre att använda grädde, med kall – snövit.

Passar inte med färger: nej (kan kombineras med alla).

Färgens inflytande: skapar en känsla av renhet, rymlighet och dagsljus. Ett glansigt, snövit rum kan verka alltför sterilt och kan också likna ett laboratorium..

Passande för: interiör i badrum, sovrum, hall.

Kombinationen av färger i det inre av badrummet - vitt med svart Kombinationen av färger i det inre av badrummet - vitt med svart och grönt Kombinationen av färger i det inre av sovrummet - vitt med beige och rosa Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - vitt med rött, grönt och blått Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - vitt med svart och rött Kombinationen av färger i det inre av barnrummet - vitt med grönt och lila Kombinationen av färger i inredningen - vit med orange och brunt

grå

Kombineras med färger: gul, röd, orange, grön, lila, rosa, blå, svart, vit.

Passar inte med färger: guld, brun.

Färgens inflytande: psykologiskt neutral, väcker i sig inte känslor. Förknippas med skugga, regnigt väder, vinter. Monokrom grå inredning kan orsaka depression.

Passande för: studiolägenheter, sovrum, kök, hemmakontor.

Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - grå med beige och vitt Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - grå med rött Kombinationen av färger i det inre av köket - grått med vitt och gult Kombinationen av färger i barnrummets inre - grå med orange Kombinationen av färger i det inre av badrummet - grå med vitt och rosa Kombinationen av färger i barnrummets inre - grå med rosa och vitt

Svart

Kombineras med färger: vit, grå, guld, röd, grön, orange, lila.

Passar inte med färger: allt är pastell, suddigt, skuggat; med gult – fareskylt (vägskyltar, varningsskyltar för strålning och högspänning på elnätet).

Färgens inflytande: status, lämplig för att skapa en atmosfär av lyx. Påminner djup natt, reducerar visuellt utrymme.

Passande för: studiolägenheter, stora hallar.

Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - svart med turkos Kombinationen av färger i det inre av sovrummet - svart med rött och vitt Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - svart med blått och vitt Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - svart och vitt Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - svart med grönt och brunt Kombinationen av färger i det inre av köket - svart med rött Kombinationen av färger i det inre av köket - svart med orange

Röd

Kombineras med färger: svart, vit, grå, guld, brun.

Passar inte med färger: lila, pastellfärger; ser extravagant ut med blått och grönt.

Färgens inflytande: stimulerar nervsystemet, ökar aktiviteten. Kan orsaka aggression och ångest hos barn.

Passande för: interiören i köket, vardagsrummet.

Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - röd med vitt Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - rött med brunt och vitt Kombinationen av färger i det inre av badrummet - rött med beige, grått och vitt Kombinationen av färger i interiören - rött med blått Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - röd med svart Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - röd med grå

Orange

Kombineras med färger: brun, grön, lila, rosa, blå.

Passar inte med färger: nej (kan kombineras med alla).

Färgens inflytande: vänlig, värmande färg. Påminner om sommar, sol och apelsiner. Ökar kommunikationskunskaper, energi, skapar ett gott humör. Bidrar inte till avkoppling, kontraindiceras i heta klimat.

Passande för: kök, barnrum, vardagsrum med fönster mot norr.

Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - orange med grönt och brunt Kombinationen av färger i barnrummets inre - orange med vitt och gult Kombinationen av färger i det inre av köket - orange med grönt Kombinationen av färger i det inre av barnrummet - orange med lila och vitt Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - orange med vitt och brunt Kombinationen av färger i det inre av köket - orange med grått

Gul

Kombineras med färger: brun, orange, ljusgrön, vit, grå, lila.

Passar inte med färger: nej (kan kombineras med alla).

Färgens inflytande: varm, öppen, glad. Solgult upplyser försiktigt rummet, ger kraft, främjar koncentration och ökar nyfikenheten. Långvarig exponering för en rik nyans kan vara överväldigande.

Passande för: kök, barnrum, arbetsrum.

Kombinationen av färger i barnrummets inre - gul med turkos Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - gul med brun Kombinationen av färger i det inre av köket - gul med brunt, grått och vitt Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - gul och vit Kombinationen av färger i interiören - gul med svart och vitt Kombinationen av färger i det inre av barnrummet - gul med rött och orange

Grön

Kombineras med färger: brun, grå, vit, svart, gul, rosa.

Passar inte med färger: Röd.

Färgens inflytande: den mest naturliga färgen, harmonisk och lugnande. Uppfriskar, vilar ögonen, återställer styrkan. Stora mängder bleka gröna nyanser kan orsaka vemod.

Passande för: badrumsinredning, barnkammare.

Kombinationen av färger i det inre av barnrummet - grönt med gult och vitt Kombinationen av färger i det inre av köket - grönt med vitt och svart Kombinationen av färger i det inre av sovrummet - grönt och vitt Kombinationen av färger i det inre av köket - grönt med beige Kombinationen av färger i det inre av barnrummet - grönt med orange och vitt Kombinationen av färger i det inre av barnrummet - grönt med gult, blått och vitt

Rosa

Kombineras med färger: vit, beige, grå, pastellblå.

Passar inte med färger: Röd.

Färgens inflytande: feminint rosa skapar en mjuk och lugn atmosfär, eliminerar depressiva tankar. Denna färg kan vara irriterande för aktiva och alltför stressade människor..

Passande för: vardagsrum, badrum, barnkammare, sovrum.

Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - rosa med turkos och grönt Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - rosa med grått och brunt Kombinationen av färger i det inre av köket - rosa och vitt Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - rosa med vitt och svart Kombinationen av färger i det inre av badrummet - rosa och vitt Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - rosa med vitt och grönt

Blå

Kombineras med färger: vit, orange, grå.

Passar inte med färger: svart, lila.

Färgens inflytande: i naturen är det färgen på mörkare himmel, sen skymning, åskväder, havet före stormen. Relativt lugnt uppfattas det i den “marina” designen, och i andra fall kan det se dystert ut, om än extraordinärt.

Passande för: interiör badrum, vardagsrum, sovrum.

Kombinationen av färger i det inre av badrummet - blått och vitt Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - blått med orange och vitt Kombinationen av färger i det inre av badrummet - blått med brunt och vitt Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - blått med rött och vitt Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - blått med grått Kombinationen av färger i det inre av sovrummet - blått med gult och vitt

Lila

Kombineras med färger: vit, grön, beige, gul, orange.

Passar inte med färger: rödbrun.

Färgens inflytande: inte särskilt vanligt i interiörer. Denna mystiska, irrationella färg väljs av drömmare, romantiker och fantasivänner. Lila minskar aptiten och kan i stora mängder trycka ner.

Passande för: badrum, sovrum, vardagsrum.

Kombinationen av färger i det inre av badrummet - lila med beige och vitt Kombinationen av färger i det inre av köket - lila med vitt Kombinationen av färger i det inre av vardagsrummet - lila med grönt och svart Kombinationen av färger i det inre av badrummet - lila med vitt Kombinationen av färger i barnens sovrums inre - lila med gult och orange Kombinationen av färger i det inre av sovrummet - lila med grönt och vitt

Brun

Kombineras med färger: beige, gul, grön, orange, turkos.

Passar inte med färger: GRÅ-svart.

Färgens inflytande: betecknar stabilitet, tillförlitlighet, förbindelse med naturen, liksom att behålla familjetraditioner. När det gäller neutralitet är brun lik grå, men en blandning av gult gör det varmare och mer hemtrevligt..

Passande för: interiör vardagsrum, kök, badrum.

Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - brun med vitt och beige Kombinationen av färger i det inre av köket - brun med grönt Kombinationen av färger i det inre av sovrummet - brun med vitt och rosa Kombinationen av färger i vardagsrummets inre - brun med orange och beige Kombinationen av färger i det inre av sovrummet - brun med turkos Kombinationen av färger i det inre av badrummet - brun med vitt och beige

Video: 15 perfekta färgkombinationer i interiören

Published
Categorized as Idéer