DIY tandoor: 60 foton och idéer

DIY tandoor: 60 foton och idéer

Nyligen på privata tomter kan du ofta hitta orientaliska ugnar med ett exotiskt namn – tandoor. De är fantastiska för matlagning utomhus och kommer garanterat att imponera på dina gäster. Vad är särskilt trevligt – en sådan enhet kan göras för hand. Hur? Låt oss titta närmare på denna fråga.!

Hur tandoor fungerar

För att förstå hur tandoor fungerar, kommer vi att beskriva processen för dess användning med hjälp av exemplet med en leraversion. Detta är en av de mest populära variationerna av orientaliska spisar som finns i vårt område..

Luften cirkulerar tack vare fläkten – ett speciellt hål i den nedre delen som stöder förbränning. Det är i den uzbekiska sorten som lerskålen är fodrad med eldfast tegel. Huvudhemligheten är att fylla tomrummen mellan tegelstenen och väggarna i lerskålen med sand eller salt – detta låter dig behålla temperaturen så länge som möjligt..

Kol eller trä används som bränsle. De placeras på botten av pannan genom toppen och tänds sedan. Rätterna tillagas med hjälp av ett galler eller spett.

Tandoor är endast tillverkad av material med hög förmåga att hålla värme. Efter uppvärmning, beroende på det valda bränslet, kan temperaturen nå 250-400 grader Celsius. Tack vare rätt material kan denna ugn hålla temperaturen i 5-7 timmar.

Tandoor - Arbetsprincip

DIY tegel tandoor

I det här avsnittet kommer vi att titta på hur man bygger en tandoor med hjälp av tegel. Detta är ett mycket enkelt alternativ som inte kräver okonventionella material och färdigheter..

Förberedelse

Varje typ av byggnadsarbete börjar med noggrann förberedelse, eftersom detta är nyckeln till ett framgångsrikt resultat. Om du har erfarenhet av tegelläggning kommer hela processen att vara ganska enkel för dig. Detta är en ganska enkel konstruktion, men om det här är första gången med murverk, bör du noggrant läsa konstruktionsalgoritmen och förbereda alla nödvändiga material.

Först och främst måste du beräkna den erforderliga mängden material eller använda färdiga system, som åtföljs av uppskattningar. Vi har utarbetat en standardinstruktion och en lista över nödvändigt material. Så först behöver du:

1. Cirka 100–150 kg av en blandning av sand och grus;

2. Mesh för förstärkning – ca 2 kvm.

3. 7 kg cement (använd en högre kvalitet);

4. 60–70 bitar av eldstensstenar;

5. Brandbeständig blandning för att lägga eldstäder eller kaminer-10-15 kg;

6. Om du ska måla tandoor, köp en brandbeständig färg.

När alla nödvändiga material redan har förberetts, se till att du har den nödvändiga uppsättningen verktyg. Mest troligt är att de flesta artiklarna från listan kan hittas hos din dacha eller be från grannar, men även om du måste köpa något kommer det inte att förstöra dig. För att bygga en tandoor med egna händer behöver du följande verktyg:

– Gipsregel (helst längs basens längd);

– En hink eller annan behållare för att blanda betong;

– Spackel;

– Pensel och färgbehållare;

– Kvarn, liksom stencirklar.

Som du kan se är listan inte särskilt lång eller exotisk. Att förbereda alla matcher kommer inte att vara för svårt för dig..

DIY tegel tandoor - Förberedelse

fundament

För en lång livslängd behöver tandooren en mycket solid grund. Det är han som kommer att ge en stabil position till hela byggnaden. Trots att detta inte är en mycket tung struktur beror mycket på marken. Om den till exempel innehåller mycket lera måste basen förstärkas..

Om markskyddet i ditt område är tungt, använd stångbaserade stöd. Vid lättare jord, till exempel sand, är det nödvändigt att först fylla i en betongplatta som ugnen själv kommer att ligga på.

Baserat på vårt schema och de förberedda materialen kommer hela tandoorns yta att vara 100×100 cm..

Rätt och bra betong ser ut som tjock grå gräddfil. För att förbereda det måste du följa följande proportioner: 3 delar sand, 1 portion grus med en bråkdel av högst 1 cm, 1 portion cement. Om du håller dig till dessa rekommendationer får du en bra blandning..

Försök att korrekt beräkna den erforderliga mängden betongblandning, för detta kan du navigera efter storleken på gropen för att hälla plattan. Bygg träformar för en jämn bas. Täck botten av hålet med ett lager sand ca 5 cm, häll sedan vatten över det. Sanden fungerar som en dämpningskudde, vilket har en positiv effekt på byggnadens hållbarhet. Följ alla rekommendationer så får du en plan och korrekt betongplatta för din grund. Kom ihåg att använda en nivå så att basen i din struktur är så platt som möjligt..

Betongsatser inte tidigare än tre dagar efter hällning. Det rätta beslutet är att låta det brygga i ungefär en vecka, och först sedan fortsätta konstruktionen av tandooren. Om vädret är varmt och torrt under grundläggningen, var noga med att regelbundet behandla betongen med vatten så att den inte torkar ut och spricker.

DIY tegel tandoor - Foundation

Tandoorns bas

Eldfast (tegel) är ett alternativ som bör föredras, det absorberar inte vätska och tål också mycket höga temperaturer. I sin tur gör densiteten av detta material det möjligt att inte kollapsa under vikten av hela strukturen..

En annan fördel med att välja denna tegel är dess motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar. Det är därför du bör använda den för att bygga en tandoor på gatan. Denna art klarar frost, och det är också ganska säkert att tända den på vintern och använda den för sitt avsedda ändamål utan rädsla för byggnadens integritet..

Lägg basen i en cirkel och lägg först takmaterial under den. Lägg ut tegelstenarna, markera dem sedan och skär dem med en kvarn tills de är i önskad form. Använd endast brandskyddsbruk för att lägga tegel.

DIY tegel tandoor - Bas

Regel för murverk

När du följer regeln för att börja lägga väggar måste du ta hänsyn till ett antal funktioner. Den rätta lösningen skulle vara att basen är lika med höjden på hela tandooren, och förhållandet mellan basen och den övre halsen är 1 till 3. Om du gör en spis baserad på våra storleksrekommendationer, gör sedan regel, använd en trästång med en höjd av minst 1 m, eftersom längden på regelns bas kommer att vara 30 cm.

För tillverkning av mönster, använd som regel plywood. Målad eller lackerad plywood är idealisk.

DIY tegel tandoor - Regel för murverk

Tandoor väggar

I vårt exempel staplas tegelstenarna vertikalt, så du kommer att behöva ganska mycket murbruk. Montera tandoorns inre kanter så tätt som möjligt för att hålla väggarna så täta som möjligt. Glöm inte att noggrant träna alla sömmar med mortel, du behöver inte spara på styrkan.

Använd ståltråd eller förstärkt nät för att förstärka hela strukturen. Om du använder tråd, förstärk sedan varje rad. Vid förstärkt nät kan du göra med bara en varv i en cirkel..

När du har slutfört grundstrukturen kan du gå vidare till gipset. Detta måste göras med samma ugnsblandning. Försök att göra tjockleken inte mindre än 10 mm.

Vänta tills gipset är helt torrt, för säker torkning kan du linda strukturen med en film.

Den torkade strukturen kan målas över. Du kan applicera brandsäker akrylfärg eller kalkning. Du kan också använda dekorativt gips för att dekorera tandoor, och först sedan måla.

DIY tegel tandoor - Väggar

DIY lera tandoor

Därefter kommer vi att beskriva steg för steg instruktioner för att bygga en tandoor med lera. Detta är en mer komplicerad och tidskrävande metod för att göra en ugn. Innan du fortsätter med konstruktionen, försök att studera frågan och fundera på om du behöver en lerkopia. Det är värt att notera att den huvudsakliga och kanske den enda skillnaden från tegelversionen är förmågan att baka kakor på lerväggar..

De klassiska måtten på en lertandoor är: höjd från 1 till 1,5 m, diameter – ca 1 m, topp – 50 cm. Använd en blandning av kaolinlera och kamel eller fårull för att bilda en lerskål. När allt material är klart, gå till jobbet.

Lerblandning

Skär ullen 1–1,5 cm och blanda med leran. Du måste knåda den till konsistensen av tjock grå gräddfil. För att hålla leran stark och hållbar, låt den ligga på en mörk plats i ungefär en vecka. Ta bort överflödig fukt från lerans yta under hela hålltiden, men samtidigt måste den förbli fuktig. Annars, när du använder tandoor, kommer det att spricka.

DIY lera tandoor - Blandning av lera

Blanks

För att bilda en tandoor är det nödvändigt att förbereda lerblandningar med en tjocklek på cirka 5–10 cm. Vid traditionell produktion formas en skål med en ugn av dem, men denna metod kräver färdigheter och betydande färdigheter. Om du inte är redo att ta risker och göra allt traditionellt kan ett fat hjälpa dig..

När du använder den måste du lossa bågarna och hälla vatten. Låt den stå i en vecka för att svälla. Detta ger den den nödvändiga formen för att göra en tandoor. Töm vattnet, torka pipan helt och behandla väggarna med smör inifrån. När det har absorberats lite kan du gå vidare till att använda formen. Vi råder dig att förbereda formen och lerblandningen samtidigt..

DIY lera tandoor - Blanks

Att göra en tandoor av lera

I detta skede är det redan möjligt att börja bilda en tandoor i en form, eller rulla korv med en diameter på högst 5–7 cm och en längd på upp till 1 m från en blandning av lera, och redan bilda en ugn från dem. Detta spelar ingen stor roll, det viktigaste är att förstå hur det är bekvämare för dig.

Placera leran stadigt på tunnans sidor, lägg sedan på och förena sömmarna med händerna eller en murslev. Samla alla spisens väggar, men täck inte botten. Förträngningen av den övre delen bör nå ½ av hela pipans diameter.

När du har format ugnen helt, släta ut leran hela insidan. Det ska vara så smidigt som möjligt. Låt nu ugnen torka.

När leran torkat kommer den lugnt att ligga bakom fatets väggar. Ta av ringarna, demontera pipan och ta ut tandooren.

Att göra en tandoor av lera med egna händer Att göra en tandoor av lera med egna händer

Installation

Placera ugnen på en förberedd lera, betong eller eldfast tegelplats. Den måste ha ett hål för luftcirkulation, den så kallade “fläkten”. Anslut ugnen och botten med samma lera och låt torka.

Redan i denna form är din personliga tandoor klar att använda, men om du vill att den ska hålla temperaturen så länge som möjligt bör du täcka den med en tegelsten och fylla den resulterande luckan med sand eller lera. Denna design kommer att kunna hålla temperaturen i 5-7 timmar..

DIY lertandoor - Installation DIY lertandoor - Installation DIY lertandoor - Installation DIY lertandoor - Installation

Tandoor – foto

Tandoor är en spis med en lång historia, vilket återspeglas i sitt utseende. Du har en unik möjlighet att skapa den själv, och därför skulle du förmodligen vilja bekanta dig med variationen i design och bli inspirerad av traditionella eller moderna variationer av tandooren. Vi har förberett vackra bilder som hjälper dig att göra detta. Glad titt!

Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto Tandoor gör det själv - foto

Video: Hur man gör en tandoor med egna händer

Published
Categorized as Idéer