DIY kaninburar (70 bilder)

DIY kaninburar (70 foton)

Att ha ett välutrustat kanin är en av de viktigaste förutsättningarna för att hålla dessa fluffiga gnagare. Både inhemska och dekorativa raser behöver ett separat utrymme – det låter dig ge nödvändig vård och skydda husdjur från eventuella problem. Med tillgången på material och minimala färdigheter i hanteringsverktyg är det ganska enkelt att göra burar för kaniner med egna händer. Användbara rekommendationer, fotoexempel och en liten guide till deras konstruktion finns på denna sida.

Funktioner för att göra celler

Innan du börjar arbeta med att skapa skydd för kaniner är det värt att bekanta dig med vanor och fysiologi för framtida invånare. Det mest bekväma klimatet för dessa djur under hela året är måttlig värme ( + 12 … + 18C), genomsnittlig luftfuktighet (60–75%), ingen vind och drag. En temperaturfall till -25C, liksom värme över + 30C, överdriven torrhet eller fukt är avgörande och kan leda till sjukdomar eller till och med dödsfall av djur. Kaniner trivs bäst i det fria, och gödselrök (ammoniak) och damm, som vanligtvis finns i bodar, påverkar deras hälsa negativt..

När man bygger burar för domesticerade harar är det mycket viktigt att tillhandahålla ett sätt att rengöra ytor från föroreningar. Till exempel görs golven i lådor ofta avtagbara, gjorda av trälister eller nät, vilket möjliggör uppsamling av avfall i pallen nedanför, och själva gallren kan enkelt tvättas och torkas om det behövs. Kaninens fasta väggar skyddar husdjur från drag, råttor och insekter, men från matarnas sida är det alltid värt att lämna ett fint nät för ventilation. För utomhus- och bärbara konstruktioner är det nödvändigt att ta hand om ett fukttåligt tak, som samtidigt inte blir för varmt från solen. Burens dörrar ska stängas ordentligt och lämna inga luckor, och själva låsen ska fästas så att bara ägarna kan öppna dem..

DIY kaninburar - Tillverkningsfunktioner DIY kaninburar - Tillverkningsfunktioner

Typer av burar för kaniner

Villkorligt kan burar för kaniner klassificeras enligt följande kriterier:

– efter typ av husdjur (för stora eller små raser, vanliga eller ensamma, parande burar, drottningceller, burar för unga djur);

– med manövreringsmetod (stationär och bärbar, utomhus, inomhus, universell);

– med antalet nivåer;

– efter materialtyp (trä, spånskiva / fiberboard / plywood, metall, nät, plast, kombinerat).

Industriburar för kaninodlingar skiljer sig väsentligt från målade “hus” för dekorativa husdjur. De senare förvaras vanligtvis i lådor bestående av en djup plastpall och ett nät. Dörrar kan vara av plast eller plexiglas, inuti finns plats för sängkläder, matare, ibland ett extra stängt fack så att djuret kan gömma sig.

Individer uppfödda för ekonomiska ändamål finns ofta i flera vånings strukturer med ett stort antal separata höljen. En sådan bur kan antingen köpas färdig eller byggas självständigt med hjälp av tillgängliga verktyg..

DIY kaninburar - Typer DIY kaninburar - Typer DIY kaninburar - Typer DIY kaninburar - Typer

Steg för att bygga en kaninbur

Att göra en bur för kaniner med egna händer från början innehåller flera sekventiella steg. Var och en av dem är ganska betydande, kräver omtanke och noggrannhet i arbetet, men om du närmar dig frågan med fullt ansvar kommer produkten att fungera i många år.

Mått och ritningar

De optimala dimensionerna väljs beroende på djurras, deras ålder och antal. I genomsnitt för kvinnor med avkomma planeras en bur med en längd på cirka 170 cm, en höjd på 60–70 cm och en bredd på 100 cm. Unga djur från en kanin planteras vid 1,5 månaders ålder, i grupper om 3–5 st. Vuxna (över 3 månader gamla) förvaras för gödning i enskilda lådor på cirka 150x60x70 cm. Ytan för en kanin bör vara minst 0,3-0,5 m2, väggarnas höjd – från 35 cm.

DIY kaninburar - Mått och ritningar DIY kaninburar - Mått och ritningar DIY kaninburar - Mått och ritningar DIY kaninburar - Mått och ritningar DIY kaninburar - Mått och ritningar

Urval av material och tillbehör

Huvudkriterierna vid val av material är deras styrka, motståndskraft mot mekanisk påfrestning och miljöegenskaper. Glöm inte heller att kaniner är gnagare och lätt skadar tunt trä. I allmänhet rekommenderas alla brädor att impregneras med antiseptika före användning, och ännu bättre – med polyuretanlack (flytande plast). Det biologiska avfallet från dessa djur är mycket frätande, därför bör du separat ta hand om regelbunden rengöring av golvet..

Det är viktigt att alla omgivande ytor inte avdunstar skadliga ämnen och inte hindrar luftens naturliga cirkulation. Ett hälsosamt mikroklimat bidrar till korrekt utveckling av husdjur och skyddar dem från alla typer av sjukdomar. Olika anslutningselement, såsom fästelement, dörrridåer, styrningar för matare och utdragbara brickor måste vara av hög kvalitet, med bra korrosionsskydd – detta gör det möjligt att använda skåp under den längsta möjliga perioden.

DIY kaninburar - Val av material och tillbehör DIY kaninburar - Val av material och tillbehör

Konstruktion

För tillverkning av kaninburar är först och främst en ram konstruerad av en metallprofil och / eller balkar. Sedan fästs svetsat nät, galler av trä, spånskivor eller plywood. Baksidan, och ofta sidoväggarna är fasta, men mikroporerna i materialet ska enkelt låta luft och fukt passera igenom.

En av de mest avgörande stunderna är golvets placering. Utbytbara rack-and-pinion-konstruktioner som kan vikas och rullas ut, tas bort och enkelt tvättas har visat sig vara bäst. Som golv kan plastslipor, brädor impregnerade med polyuretanlack, bambuslameller, nät användas. Storleken på cellerna ska vara sådan att tassarna på djuren inte fastnar och stavarna inte sjunker under sin vikt. Metallnätet är bekvämt ur rengöringssynpunkt, men det framkallar dermatit hos kaniner, vilket gör det smärtsamt för dem att gå, så det är fortfarande lämpligt att föredra plast eller trä.

Kaninhöljet är samtidigt ett baldakin som skyddar husdjur från nederbörd och strålande sol, samt en extra dörr för att öppna och stänga höljet. Vanligtvis fästs den med en liten lutning, gjord av ett tättslutande ark av plywood eller annat material som inte är benäget att torka ut eller deformeras. Taket kan inte vara av metall, annars värmer det upp luften i cellerna för mycket. För gatan är ett sådant alternativ som mjuka plattor, skiffer, ondulin ganska lämpligt.

DIY kaninburar - Konstruktion DIY kaninburar - Konstruktion DIY kaninburar - Konstruktion DIY kaninburar - Konstruktion

Installation och drift

Det rekommenderas att installera färdiga burar för kaniner på en höjd av minst 0,3–0,5 m från golvet, med undantag för bärbara strukturer avsedda för gångdjur på gräset. I andra fall skyddar basens upphöjda position husdjur från fukt. Utomhus är skåp bäst placerade i skuggade områden mot öster eller väster..

Under den kalla årstiden måste du ta hand om isoleringen av höljena. För detta ändamål är den yttre klädseln på väggarna med luftgenomsläppliga tätningar (mineralull, sömmar, fiberplattor, polystyren, hö / halm / linstjälkar etc.) lämplig. För att cellerna ska hålla så länge som möjligt bör de rengöras regelbundet, skyddas mot fukt och mindre reparationer bör utföras i tid..

DIY kaninburar - Installation och drift DIY kaninburar - Installation och drift DIY kaninburar - Installation och drift DIY kaninburar - Installation och drift

DIY kaninburar – foto

Ett stort antal intressanta idéer och exempel på att bygga burar för kaniner med egna händer samlas i fotogalleriet på denna sida. Alla de alternativ som presenteras, om så önskas, kan upprepas hemma, oberoende av varandra, vilket gör en bekväm och hållbar voljär för fluffiga gnagare. Typ av konstruktion, material och dimensioner i varje fall rekommenderas att väljas individuellt med fokus på antal, typ och ras av djur, samt särdragen i deras underhåll på en viss gård.

DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto DIY kaninburar - foto

Published
Categorized as Idéer