Süper sağlıklı ve lezzetli 12 yabani ot
Tüm yabani otlar eşit yaratılmamıştır. Bu sağlam bitkileri bahçelerimizden ve avlularımızdan yasaklamak istesek de, bazıları bizim için oldukça sağlıklı ve hatta tadı çok lezzetli. Bugün, aslında yararlı bitkiler olarak kabul edilmesi gereken 12 “varsayılan” yabani otu ortaya çıkaracağız. Bunlar vitamin ve mineral bakımından zengindir ve lezzetli salatalar, çorbalar ve güveçler hazırlamak için idealdir..
Lezzetli bir salata olarak sağlıklı yabani otlar ve taze meyveler
Listemizdeki tüm sağlıklı yabani otlar da kolayca dondurulabilir ve daha sonra saklanabilir. Çoğunu bahçede, ormanda veya birçok nadas ve çayırda rahatlıkla bulabilirsiniz. Nisan başından Ekim sonuna kadar toplayabilir ve değerli besin içeriğinden ve harika lezzetinden yararlanabilirsiniz..
# 1 ısırgan
Bazen sadece bir bakış açısı değişikliğine ihtiyaç duyarsınız. Isırgan otu gibi birçok yabani ot için de durum aynıdır. Bu olağanüstü bitkiyi artık bir yabani ot olarak algılamadığınızda, sayısız faydasını görmeye ve takdir etmeye başlayacaksınız. C vitamini, demir ve kalsiyum açısından zengin olan ısırgan, genç ve yaşlı için değerli bir güç ve sağlık kaynağıdır. Hafif ceviz tadı onları çorbalar, soslar ve güveçler için mükemmel bir malzeme yapar. Isırgan çayı da birçok insan tarafından popülerdir. Son derece drenaj ve anti-inflamatuar özellikleri iyi bilinir ve hatta doktorlar ve eczacılar tarafından tavsiye edilir..
# 2 karahindiba
Popüler karahindiba sadece güzel güneşli değil, aynı zamanda çok sağlıklı. Salatalar ve garnitürler için taze bir malzeme olarak rakipsizdir. Tüm parçalarını yiyebilirsiniz. Bununla birlikte, saplardan çıkan beyaz süt atlanmalıdır. Karahindiba, karaciğer ve safra kesesi işlevine yardımcı olarak sindirimi destekler. Bu ot buharda pişirildiğinde bile lezzetlidir ve ıspanak için mükemmel bir alternatiftir. A ve C vitaminleri bakımından maruldan çok daha zengin olan karahindiba, çiçekleri, yaprakları ve hatta kökleri ile Mart-Nisan-Ekim ayları arasında yenebilir..
# 3 Giersch
Bazıları da çok sağlam olduğu için ot keçi ayağı derler. Sürekli ayıklamak yerine öğütülmüş otları pişirebilir veya maydanoz yerine salatalar için baharat olarak kullanabilirsiniz. Giersch, dikkat çekici derecede yüksek bir C vitamini içeriğine sahiptir ve küçük miktarlarda bile çiğ olarak yenebilir. Ayrıca gut için naturopatlar tarafından sıklıkla tavsiye edilir..
# 4 muhallebi çiçeği
Bu telkari bitki, acı ve mineral maddelerin yanı sıra C vitamini açısından da oldukça zengindir. Küçük, taze çiçekler ve yapraklar, salatalarınıza veya sandviçinize ek olarak mükemmeldir. Sıcak ve baharatlı tadı, roka ve tere için mükemmel bir alternatiftir..
# 5 Kuş otu
Chickweed, adı kadar yumuşaktır.Yumuşak, yemyeşil yabani otlar, nadas arazilerinde ve tarlalarda Ekim ayının sonuna kadar ve bahçelerimizin çoğunda bulunabilir. Bitki potasyum, magnezyum ve demirin yanı sıra A ve C vitaminleri açısından da zengin bir kaynaktır. Uygun dozda bitkisel protein de dahildir. Çorbalara ve soslara eklenen civciv, neredeyse bezelye tadındadır. Tek kelimeyle süper sağlıklı ve süper lezzetli!
# 6 Sivilce
Burada listelenen yabani otların hiçbiri C vitamini içeriği açısından Pimpinelle’i geçemez. Çünkü bu gerçekten gerçek bir vitamin bombası. Bu otun küçük kan otu olarak da adlandırılması boşuna değildir. Güçlü bir kan temizleyici ve balgam söktürücü etkiye sahiptir ve genellikle mide ekşimesine karşı yardımcı olabilir. İhale bitkisi en çok soslarda, çorbalarda, salatalarda, kuarkta taze baharat olarak veya bitki yağı olarak tüketilir..
#7 yabani sarımsak
Ne yazık ki, bu harika ot sadece Mart’tan Mayıs’a kadar bulunur. O zaman baharatlı sarımsak tadının tadını çıkarmanın tam zamanı. Lezzetli soslar, çorbalar, pesto ve yabani sarımsaklı otlu tereyağı günlük menüde daha sık yer almalıdır. Ancak popüler ot sadece tadıyla değil, magnezyum ve C vitamini gibi önemli vitamin ve minerallerin içeriğiyle de öne çıkıyor. Ayı sarımsağı ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, antibakteriyel etkiye sahiptir ve metabolizmayı harekete geçirir..
Dikkat! Vadinin zehirli zambaklarıyla karıştırmayın! Yaprakları birbirine benzese de vadi zambakları yabani sarımsak gibi sarımsak kokusuna sahip değildir..
# 8 düğme otu (Fransız otu)
Yabani otlar arasında daha da büyük bir vitamin bombası, Fransız otu olarak da bilinen düğme bitkisidir. Bol miktarda C ve A vitamininin yanı sıra bitki, fosfor ve magnezyumun yanı sıra potasyum ve protein de içerir. Bitkinin tüm kısımlarını tüketebilir ve dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Örneğin çorbalarda, soslarda ve salatalarda ıspanak yerine kullanılabilir..
# 9 Kuzukulağı
Kuzukulağı hasat edebilir ve Kasım ayı sonuna kadar lezzetli bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bununla birlikte, yüksek oksalik asit içeriği nedeniyle hafif asidik bir tada sahiptir ve bu nedenle sadece daha genç, yumuşak yaprakların tüketilmesi tavsiye edilir. Bu, özellikle hassas bir mideniz varsa çok önemli olacaktır. Zengin, doğal bir demir ve C vitamini kaynağı olan kuzukulağı, özellikle cilt hastalıkları için tavsiye edilir. Yahnilerde ve çorbalarda harika bir tadı vardır. Dilerseniz çiğ olarak salatada da yiyebilirsiniz..
# 10 Gundermann
Aromatik tart tadıyla Gundermann, mutfakta ve her türlü yemek için mükemmel bir baharattır. İyi haber şu ki, bu ot baharatını yılın büyük bir bölümünde kar altında bile hasat edebilirsiniz. Silika, potasyum ve C vitamini açısından zengin olan Gundermann, analjezik ve antienflamatuar etkiye sahiptir ve metabolizmayı uyarır. Bu baharatla her şey güzeldir – çorbalar, yahniler, güveçler ve salatalar …
# 11 Beyaz kaz ayağı
Bu yabani otlar tarla olarak da bilinir ve hemen hemen her yerde bulunur. Uzak Doğu’daki birçok ülkede beyaz kaz ayağı aslında değerli bir sebze türü olarak kabul edilir. Ve iyi bir sebeple, çünkü bitki sadece çok sağlıklı değil, aynı zamanda çok lezzetli. Ackermelde ıspanak kadar kolay hazırlanabilir, ancak değerli vitamin ve mineraller açısından daha da zengindir. Genç yapraklar ve sürgünler tercih edilir. İçerdiği oksalik asit ve saponinler nedeniyle bu bitkinin tüketiminde aşırıya kaçmamalı ve ölçülü olarak tüketmelisiniz..
# 12 Sarımsaklı hardal
Son olarak, alternatif bir mutfak otu olarak kabul edilebilecek başka bir ot daha var. Bitkiyi çoğunlukla bahçedeki veya ormandaki çitlerde veya çalılarda bulabilirsiniz. Yabani sarımsağa benzer şekilde, bu bitkinin çok özel bir sarımsak kokusu vardır ve tüm parçaları çiğ olsa bile güvenle tüketilebilir. Tohum kabukları hardal yapmak için uygundur ve kökleri hafif bir yaban turpu aromasına sahiptir. Ve evet, sarımsak rue, bu listedeki diğer yabani otların herhangi biri kadar sağlıklıdır.!
Bu lezzetli otlarla sağlıklı salatalar, çorbalar ve güveçler yapın.
Yabani sarımsaklı lezzetli bir otlu tereyağına ne dersiniz??
Ya da ısırgandan yapılmış baharatlı bir çorba ile?
Bunları yenilebilir çiçekler ve ekşi krema ile rafine edebilirsiniz.
Pesto olarak ısırgan otu? kötü bir fikir de değil!
Taze biberiye yaprağı toplamak….
… ve makarna sosu olarak hazırlayın
Salatadaki nohut, beyaz peynir ve pancar ile birleştirilebilir.
Ve beyaz kaz ayağı garnitür veya güveç olarak mükemmeldir.
Karahindiba, badem ve sarımsakla buharda pişirilmiş sadece lezzetlidir.
Yoksa salatada çiğ olarak mı tercih edersiniz??
Sadece gastronomik yaratıcılığınızı serbest bırakın ve bu harika “yabani otların” tadını çıkarın.!