Baobab meyvesi neden sağlıklıdır? – Süper gıda hakkında ilginç gerçekler
Baobab meyvesi, antioksidanlar ve vitaminlerle dolu gerçek bir “süper meyve”dir. Bu Afrika ağacının faydaları kıtada yaygındır ve nesilden nesile aktarılır..
Baobab meyvelerinin büyümesi biraz zaman alır ve sadece kuru mevsimde olgunlaşır. Hasat edildikten ve kurutulduktan sonra beyaz, unlu küspenin birçok farklı kullanımı vardır..
Ve meyvenin tohumları yağa preslenir. Neyse ki organik yağlar ve tozlar sayesinde kuru mevsimi beklemenize gerek yok..
İşte baobab ağacı ve meyveleri hakkında eğlenceli gerçekler. Sadece okuyun…
Hasata hazır baobab meyvesi böyle görünür
Bununla birlikte, süper gıdaların büyük hayranları olduğumuz ve sağlık yararlarını paylaşmayı sevdiğimiz bir sır değil. Ve bugün, Avrupa’da bir şekilde bilinmeyen ve bu nedenle neredeyse yeterince tanınmayan bir süper meyveden bahsediyoruz. O halde biraz ışık tutalım ve sizi baobab meyvesiyle tanıştıralım..
Onunla kalın ve onun hakkında daha fazla bilgi edinin …
Beslenme profilinden sağlığa faydalarına kadar, bu eşsiz Afrika süper meyvesi hakkında bilmeniz gereken her şey burada. Baobab meyvesini (ve baobab tozunu) diyetinize nasıl kolayca dahil edeceğinizi de öğreneceksiniz..
Afrika’da Baobab ağacı
Baobab meyvesi neden bir süper besindir??
Hiç “Aslan Kral” gördünüz mü? Eğer öyleyse, o zaman zaten bir baobab ağacı gördünüz. Rafiki’nin içinde yaşadığı ağaçtır.!
Baobab (belirgin bay-oh-bab), hem Afrika’ya hem Avustralya’ya hem de Orta Doğu’ya özgü dokuz ağaç türünden oluşan bir cinstir. İkonik Afrika baobab ağacı 30 metreye kadar uzayabilirken, zarif, fıçı şeklindeki gövdeleri 11 metreden fazla çapa ulaşabilir..
İkonik Afrika baobab ağacı, savanada tipik bir manzaradır.
9 aylık kurak mevsim boyunca, baobab ağaçları yapraksızdır ve kök benzeri dalları savana zemininde durur. Bu muhtemelen baobab ağacının neden “ters ağaç” olarak da bilindiğini açıklıyor..
Bu doğru olabilir, ancak baobab ağacı daha çok “hayat ağacı” olarak bilinir. Uzun ağaçlar, gövdelerinin %80’i su olduğu için aslında daha çok sukulentlere benzer. Aslında, tek bir baobab ağacı 4.500 litreye kadar su depolayabilir ve bu da onu değerli bir su kaynağı yapar..
Ağaçlar da kendi ekosistemlerini yaratırlar. Örneğin, her büyüklükteki hayvanlar ve böcekler için yiyecek, su ve barınak sağlarlar. Baobab ağaçları ayrıca toprağın nemli kalmasına ve toprak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur..
Boabab ağaçları eskidir
Baobab ağaçları 1000 yıldan fazla yaşayabilir. Kaydedilen en eski baobab, 2500 yıldan daha eski olan Panke baobabıdır..
Ne yazık ki, en eski baobablardan bazıları ölmeye başlıyor. Bunun doğrudan nedeni bilinmemekle birlikte, araştırmacılar iklim değişikliğinin suçlu olduğuna inanıyor.
Baobab meyvesi (maymun meyvesi olarak da bilinir) beyzbol şeklindedir ve yaklaşık 15-21 cm uzunluğundadır. Dünyada doğal olarak dalında kuruyan tek meyvedir – yaklaşık 6 ay süren bir işlemdir..
Baobab meyvesi olgunlaşır olgunlaşmaz, dış kabuğunun rengi yeşilden kahverengiye dönerken, kabuğu hindistan cevizi gibi pürüzsüz hale gelir. 1,3 kg’lık kabuk çekiç veya büyük bir bıçakla kırılarak (tebeşir benzeri bir yapıya sahip olan ve parmaklarınızın arasına koyduğunuzda kolayca parçalanan) krem renkli hamur çıkarılır..
Doğadan gelen sağlık
Hasata hazır bir baobab meyvesi beyzbol şekilli bir hindistancevizi gibi görünebileceğinden, onun gibi bir tadı olmasını beklemeyin! Baobab meyvesi ekşi, turunçgillere benzer bir tada sahiptir..
Baobab meyvesinin hem özü hem de tohumları yenilebilir. Ancak ağaçların yetişmediği yerlerde taze baobab meyveleri nadiren bulunduğundan, tohumları ve küspeleri öğütülür ve toz halinde satılır. Ve nem içermediği için baobab tozu 3 yıla kadar saklanabilir..
Baobab tozunu özellikle glütensiz ve vegan pişirmede kullanmanın birçok yolu vardır. Yüksek lif içeriği onu harika bir bağlayıcı ve kalınlaştırıcı yapar.
Boabab meyvesinin içi
Beslenme açısından, baobab meyvesi temel besin maddelerinde yüksektir:
- C vitamini (portakaldan 7-10 kat daha fazla)
- Lif (maruldan 30 kat daha fazla)
- Magnezyum (avokadodan 5 kat daha fazla)
- Potasyum (muzlardan 6 kat daha fazla)
- Kalsiyum (inek sütünden 2 kat daha fazla)
Baobab ayrıca antioksidanlar açısından da zengindir – yaban mersini, goji meyveleri, nar ve acai’den daha fazla – ve ayrıca polifenoller.
Baobab meyvesi temel besin maddelerinde yüksektir
Boabab tozu, meyve piyasada olmadığında akıllıca bir çözümdür.
Bugün baobab meyvesi yaygın olarak bir süper gıda olarak kabul edilmektedir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Ancak süper güçleri yeni değil. Yaprakları, meyveleri, kabuğu ve tohumları yüzyıllardır ateş, mikrobiyal enfeksiyonlar, ishal ve kansızlık gibi birçok rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılmıştır..
Neyse ki baobab meyvesi ve tozunun sağlığa birçok faydasını görmek için hastalanmayı beklemeniz gerekmiyor..
Baobab meyvesinin sağlığa faydaları nelerdir??
-
bağışıklık sistemini güçlendirir
C vitamini, bağışıklık artırıcı özellikleri ile bilinir. İnsanlar vücutta C vitamini üretmediği için onu besinler yoluyla almamız gerekir. Portakal her zaman iyi bir C vitamini kaynağı olmuştur. Bununla birlikte, baobab meyvesinin eti portakaldan 10 kata kadar daha fazla C vitamini içerir..
Bu meyve henüz hasat için hazır değil
-
demir emilimini arttırır
C vitamini sadece sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemli olmakla kalmaz, aynı zamanda hem olmayan demirin (bitkisel demir) emilimini de artırır. Baobab, hem C vitamini hem de demir içerir, bu da onu her iki besin için de harika bir kaynak yapar..
-
sindirimi iyileştirir
Baobab, özellikle baobab tozu, iyi bir lif kaynağıdır. Aslında, baobab tozu neredeyse %50 liflidir..
Boabab meyveleri ağaçta
Meyveler olgunlaştığında kahverengiye dönerler.
-
kan şekerini düzenler
Baobab yemek de kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bir araştırmaya göre, baobab meyve özü ile beyaz ekmek pişirmek, glisemik tepkiyi ve nişasta sindirimini azalttı..
Baobab lif bakımından yüksek olduğu için, şekerin kan dolaşımına salınımını yavaşlatabilir ve kan şekeri seviyelerini kontrol edebilir..
-
iltihabı azaltır
Yüksek antioksidan ve polifenol içeriği sayesinde baobab iltihabı azaltabilir..
Bu neden önemli? Çünkü kronik inflamasyon tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır..
-
cildiniz için harika
Baobab’daki yüksek C vitamini ve antioksidan seviyeleri cilt ve saç için faydalıdır. Cildiniz söz konusu olduğunda, C vitamini serbest radikallerin neden olduğu UV hasarına karşı koruma sağlar. Ayrıca cildi gergin tutan ve kırışıklıkları önleyen yapısal bir protein olan kolajen sentezini de düzenler..
Sağlıklı kalın ve dengeli beslenin!
Diyet takviyesi olarak Boabab tozu