10 lucruri pe care trebuie să le știți despre munca arhitecților
Conștientizarea costurilor, considerațiilor, specificului muncii și a lucrurilor uimitoare pe care le fac arhitecții vă vor permite să înțelegeți și să înțelegeți mai rapid stilul și viziunea lor despre ceea ce creează..
În acest articol, doi eminți arhitecți împărtășesc detaliile muncii lor: Niels Finn de la Finne Architects și Matthew Coates de la Coates Design. Datorită lor, vom putea afla ce este, o lucrare arhitecturală delicată și dificilă din interior, în care acești oameni se inspiră și ce trebuie să știți înainte de a angaja unul dintre ei pentru a lucra la proiectul dvs..
Iată 10 lucruri.
Deci, ce fac arhitecții? Ei planifică și proiectează clădiri și coordonează construcția. În majoritatea statelor americane, arhitecții au cerințe serioase: trebuie să aibă educație specială și experiență profesională, precum și să treacă o certificare serioasă..
1. „Clientul trebuie să fie un participant activ la procesul de proiectare”. Fără îndoială, responsabilitatea reală a proiectului revine arhitectului, dar pentru ca rezultatul să vă depășească așteptările, trebuie să discutați cu el bugetul evenimentului și să-i spuneți ce anume doriți să obțineți ca rezultat..
Finn, care a lucrat de mulți ani cu Institutul American de Arhitecți (AIA) din Seattle la un program numit Cum să alegi și să lucrezi cu un arhitect, își dedică o parte a seminarului subiectului așteptărilor client-arhitect unul față de celălalt. În timpul seminariilor, el spune că clientul ideal este „onest, deschis, flexibil, dar hotărât, este un realist”. Abilitatea de a fi deschis ideilor arhitectului dvs. și de a lua decizii în timp util este cheia implementării cu succes a proiectului conceput..
2. „Vă putem însoți proiectul de la început până la sfârșit”. Dacă sunteți pe punctul de a implementa un proiect de anvergură, fie că va fi renovarea sau construirea casei de vis de la zero, s-ar putea să vă întrebați: de unde începeți? Nu vă pierdeți timpul: primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să sunați arhitectul. Acești profesioniști au abilitățile și pregătirea necesare pentru a vă realiza proiectul și pot coordona toate lucrările de proiectare și construcție..
„Arhitecții pot fi implicați în toate aspectele unui proiect, de la selectarea site-ului și studiile de fezabilitate până la finalizare”, spune Coates. „Proprietarii de case pot discuta domeniul de aplicare și gama de servicii pe care le așteaptă pentru un anumit proiect. Dar, cel puțin, arhitectul este de obicei responsabil pentru proiectare, documentare și autorizații. “.
3. „Munca noastră este omniprezentă”. „Aproximativ 50% din munca noastră se desfășoară în afara orașului”, spune Finn, care are sediul în Seattle, „așa că am mai multe călătorii în fiecare lună: vizitez șantierele de construcții, întâlnesc clienți și antreprenori”. Deci, dacă ați căutat profesioniști în zona dvs. imediată, puteți extinde acel cerc. Răsfoiți pe internet pentru lucrările profesioniștilor pe care îi admirați. Nu vă fie teamă să îi contactați cu o ofertă dacă își iau un loc de muncă în zona dvs..
4. Facem un pic din toate. „Este foarte rar să ai două zile identice”, spune Coates. – În unele zile merg la șantierele de construcții pentru a verifica lucrările curente. În alte zile, mă întâlnesc cu clienți, contractori sau consultanți tehnici. Majoritatea arhitecților petrec mult timp la locul de muncă și nu fac excepție. Alocăm mult timp trimiterii prin e-mail și dezvoltării proiectelor pe computer “.
Finn adaugă: „Lucrez la proiectarea casei în fiecare zi timp de aproximativ o oră și jumătate. Când sunt în birou, comunic cu clienții, contractorii și cu alți angajați ai biroului. Revizuiesc schițe, fac ajustări, scriu cerințe tehnice pentru toate proiectele. În plus, frecvent vizitez magazine specializate specializate, de exemplu, în produse din oțel sau mobilier. De asemenea, vizitez șantierele din zona Seattle. Și, în cele din urmă, încerc să dedic ceva timp marketingului în fiecare zi: trimit fotografii la diverse site-uri de design, vorbesc cu jurnaliștii pentru publicații de design, postez pe pagina mea de Facebook. “.
5. Vă întrebați ce ne inspiră? Aflați despre idolii noștri. Întrebați orice arhitect pe care l-ați angajat pentru proiectul dvs. care este modelul său, care îi inspiră creativitatea. Răspunsurile sale vă vor oferi o idee despre viziunea sa despre viitorul proiect, despre ceea ce se străduiește în munca sa..
Finn, care a crescut în Norvegia și Statele Unite, este puternic inspirat de tradiția arhitecturală a Scandinaviei. „Sverre Fen, un renumit arhitect norvegian, a fost un prieten de-al meu. El a fost cel care mi-a influențat profund munca ”, spune Finn. – Nu voi uita niciodată acele seri petrecute cu Sverre în sufrageria casei sale din Oslo. Sverre locuia într-o casă funcționalistă clasică proiectată de profesorul său Arne Korsmo. El a avut o abilitate incredibilă de a înțelege construcția și materialele, apoi le-a dat un fel de esență și formă poetică specială. “.
Finn adaugă: „Era și o persoană foarte umilă, a fost chiar surprins când americanii i-au acordat Premiul Pritzker (analog Premiului Nobel pentru arhitectură). „O, da”, a spus el, „au trimis faxuri de top secret și apoi au zburat la Oslo cu avionul lor privat. Dar apoi a fost atât de multă zăpadă în jurul lor încât nu au putut vizita mai multe clădiri ale mele! “
„Dacă Sverre Fen a fost busola mea, atunci Alvar Aalto, un arhitect finlandez și unul dintre uriașii arhitecturali ai secolului XX, a fost Steaua mea de Nord”, spune Finn. – În 1985, când am locuit un an la Helsinki, am putut vedea de multe ori toate clădirile lui Aalto. Arhitectul și criticul finlandez Juhani Pallasmaa a fost mentorul meu și a împărtășit multe dintre ideile de design Aalto și finlandez. “.
El continuă: „Opera lui Aalto pe care am văzut-o mi-a dezvăluit secretele procesării luminii naturale și creării a ceea ce Aalto a numit peisajul interior al unei clădiri. Am dormit chiar și într-o noapte într-un cort lângă biserica Aalto din Imatra. Lumina dimineții a fost uimitoare! “
6. Natura ne inspiră. Arhitecții proiectează clădiri care fac posibilă stabilirea unei legături între lumea privată, interioară a casei și lumea din afara acesteia. Deci, indiferent de stilul pe care arhitectul dvs. îl alege pentru munca sa, cel mai probabil, natura va fi inspirația sa. „Aici, în nord-vestul Pacificului, avem unul dintre cele mai uimitoare peisaje naturale din jurul nostru”, spune Finn. – Lumea faunei sălbatice este inspirația mea zilnică constantă “.
7. Vom putea oferi idei de design chiar și pentru cele mai mici obiecte … dar nu întotdeauna. De obicei, pentru clădirile mici, proprietarii de case sunt mai predispuși să angajeze un constructor decât un arhitect. Merită să reconsiderăm această poziție? „Depinde de muncă și, desigur, de arhitect”, spune Coates. Majoritatea firmelor de arhitectură cu mai puțin de 10 angajați tind să preia proiecte mici, în timp ce firmele mari nu sunt interesate. „În general, un arhitect sau inginer civil este esențial pentru orice loc de muncă, indiferent de mărimea instalației. Acest lucru va afecta structura clădirii și alte probleme, cum ar fi alegerea scărilor, balustradelor, ferestrelor etc. ”, spune Coates. „Oricare ar fi dimensiunea clădirii, este important ca proprietarul casei să înțeleagă că majoritatea constructorilor sunt total pricepuți la proiectare. În plus, la orice scară de lucru, este bine să se recurgă la opinia și sfatul unei persoane cu experiență experimentată, care va stabili dacă procesul de construcție merge corect și dacă acesta corespunde conceptului de obiect. Aș recomanda proprietarilor de case să angajeze un designer de interior sau arhitect pentru orice loc de muncă, indiferent de mărimea proprietății. “.
Finn adaugă: „Arhitecții pot face proiecte foarte mici, dar există un punct în care taxele pentru arhitect devin disproporționate față de costul construcției. Desigur, îmi place să proiectez mobilier, dar aceasta este doar una dintre pasiunile mele “.
8. Facem tot posibilul pentru a oferi o structură transparentă de stabilire a prețurilor. Arhitecții percep taxe sub diferite forme: pe oră (100 până la 160 USD pe oră sau 60 USD până la 90 USD pe oră pentru sarcini auxiliare, cum ar fi pregătirea); suma totală unică; un procent din costul construcției (de obicei 10-25%) sau o combinație a acestor opțiuni. Majoritatea includ, de asemenea, o estimare inițială a costurilor totale ale proiectului. Estimările inițiale ale costurilor se fac pe baza unui picior pătrat, dar pentru proiectele cuprinse între 200 și 500 USD pe picior pătrat, se iau în calcul doar costurile de construcție. Desigur, costurile depind în mare măsură de prețurile medii din regiune..
Atât Coates, cât și Finn preferă salariile pe oră. Coates spune: „Prefer această metodă, deoarece permite clienților noștri flexibilitatea de a discuta, de exemplu, ajustările de amenajări interioare sau alte puncte de lucru fără a trebui să modifice contractul. De asemenea, prefer salariile pe oră, deoarece consider că acesta este cel mai corect mod de calcul pentru ambele părți. Este foarte important să arătăm clientului că suntem interesați să facem o muncă strălucitoare. “.
9. Suntem necesari pentru a vă realiza visele într-o realitate funcțională, frumoasă, care, în plus, va fi în armonie cu terenul. În atelierul său, Finn predă cu AIA, el explică faptul că trebuie să contactați un arhitect dacă doriți asigurarea că proiectul dvs. va fi frumos, utilitar și economic. Arhitecții pot lucra cu zone complexe, pot satisface nevoile și dorințele dvs. și le pot exprima printr-un design unic care vă atrage cel mai mult. Optați inițial pentru un arhitect cu experiență, nu aveți încredere într-un proiect mare, fără experiență de proiectare sau autodidact – acest lucru vă va ajuta să evitați frustrarea și, eventual, să economisiți bani, pentru că altfel poate fi necesar să refaceți lucrarea greșită.
10. Suntem alături de tine până la capăt. „Aș spune că alegerea unui arhitect este ca alegerea unui însoțitor pentru o excursie lungă”, spune Finn. „Trebuie să existe încredere, compasiune, viziune comună, comunicare bună și respect reciproc. Pentru a merge la jumătatea drumului, deja la mulți kilometri de casă, nu trebuia să te gândești: „Cum pot scăpa de această persoană?”