Bucătării din colț: 80 de idei de fotografii
Bucătăriile moderne încearcă să proiecteze nu numai frumos, ci și practice. Aceasta înseamnă alegerea mobilierului confortabil, cu un astfel de aranjament de obiecte care profită la maximum de spațiu, oferind acces la toate zonele funcționale. Acest lucru va ajuta bucătăria din colț – un set care umple un loc pe care chiar și proprietarii raționali îl folosesc rar. Despre ce să reglați unghiul și cum să aranjați un astfel de interior – în articolul nostru!
Caracteristici cheie
Bucătăria din colț se mai numește în formă de L sau în formă de L și aceasta este una dintre cele mai frecvente opțiuni pentru amenajarea mobilierului, în care este instalată perpendicular de-a lungul a doi pereți adiacenți. Există și alte soiuri – drepte, paralele, în formă de U, care, la rândul lor, sunt potrivite pentru încăperi cu o geometrie diferită..
În ce situații este recomandat să acordați atenție tipului de aspect unghiular? În primul rând, dacă bucătăria are mai puțin de 10 mp metri. Atunci căștile vor deveni o adevărată salvare, permițându-vă să echipați confortabil interiorul cu un set minim de articole..
În al doilea rând, astfel de mobilier se va potrivi perfect în spațiile combinate, delimitând astfel în mod clar zona din mai multe părți. Mai rar, proprietarii de case spațioase apelează la aceasta, dar această soluție este relevantă și acolo, doar kitul va fi dotat cu un set extins de obiecte funcționale..
Bucătăria din colț este ușor de utilizat, deoarece unghiul pe care îl formează poate servi la crearea unui „triunghi de lucru” – secvența aragazului, a frigiderului și a chiuvetei, care corespunde etapelor de gătit și, de asemenea, minimizează mișcarea. În plus, puteți echipa o cutie în colț, obținând spațiu de stocare suplimentar mai spațios.
În ciuda versatilității căștii, capacitățile sale sunt încă limitate. Creatorii proiectului pot avea dificultăți în proiectare, deoarece nu toate spațiile au nișe potrivite pentru umplere. Structura este dificil de instalat lângă pereți care au dezavantaje notabile – nereguli, proeminențe. În astfel de cazuri, trebuie să realizați mobilier personalizat, precum și să cumpărați accesorii suplimentare pentru cutii de colț. Dar aceste dezavantaje nu depășesc cu siguranță avantajele..
Cum se folosește o bucătărie de colț?
În zona joncțiunii pereților, nu puteți pune doar mobilier, ci să-l transformați într-o zonă de lucru activă, după ce ați gândit anterior la design. Alegerea formularului vă va ajuta în acest sens. Există o opțiune cu unghi drept, care este relevantă pentru dimensiuni mici, deoarece ocupă mai puțin spațiu. Dar accesul la conținutul unei astfel de cutii este mai dificil – de multe ori trebuie să vă gândiți în prealabil la sertare..
Dacă dimensiunea bucătăriei o permite, este mai bine să alegeți modele cu un colț teșit sau rotunjit, care să servească drept loc de gătit cu drepturi depline..
Cu suprafață de lucru
Cea mai evidentă soluție, care nu necesită costuri suplimentare, este utilizarea zonei rezultate ca blat obișnuit: pentru felierea alimentelor, amestecarea ingredientelor sau decorarea finală a unui vas finit. Atunci ar trebui să vă gândiți la următoarea secvență a principalelor „puncte” ale triunghiului de lucru: pe de o parte există o sobă, pe de altă parte – o chiuvetă și un frigider.
Dacă este vorba de mobilier cu unghi drept, atunci puteți forța pur și simplu suprafața cu aparate..
Bucătărie cu chiuvetă în colț
Kituri trapezoidale sunt potrivite pentru instalarea unei chiuvete. Aceasta nu este doar o soluție economică, care este adesea utilizată în casele Hrușciov, ci și un tip de aspect foarte rațional care minimizează mișcarea în jurul bucătăriei. Este recomandat să alegeți modelul rotund în miniatură sau cel cu două boluri.
Bucătărie cu plită de colț
Această opțiune este rar întâlnită în interior, dar nu este la fel de dificilă de implementat pe cât pare la prima vedere. Plitele sunt ușor de instalat în dulapuri trapezoidale, fără a provoca dificultăți de utilizare. Dacă trebuie să aveți de-a face cu o sobă și cuptor, este mai bine să pregătiți un loc pentru ei prin transformarea unui perete cu unghi drept într-unul teșit..
Locații de depozitare în colț
Indiferent de forma căștii, acestea pot fi folosite ca depozitare spațioasă pentru aparatele de bucătărie prin instalarea de rafturi suspendate, dulapuri sau sertare. Pentru idei non-standard, ar trebui să apelați la modele de proiectare care oferă soluții interesante la problemă..
Cutie de ventilație pe colț
Probabil, mulți s-au confruntat cu problema aranjamentului unghiular al conductei, care interferează semnificativ cu dispunerea practică a mobilierului și încalcă estetica. În funcție de dimensiunea sa, puteți achiziționa dulapuri de podea cu o adâncime mai mică sau împărți întregul set în două părți, plasându-le lângă cutia căptușită..
Opțiuni de aspect
Punerea unui set de colț este doar jumătate din luptă. Este necesar să-l combinați cu alte articole, organizând inteligent spațiul disponibil. De multe ori bucătăria include o zonă de luat masa, iar opțiunea de design depinde de aspect.
Bucătărie pe colț cu bar
O modalitate modernă de a crea un loc unde să mănânci și să stai cu prietenii. Astfel de structuri joacă adesea rolul unei partiții într-un studio, dar sunt potrivite și pentru spații închise. De exemplu, o masă de masă instalată pe pervazul ferestrei arată bine dacă peretele cu fereastră nu este încă ocupat de alte obiecte..
Bucătărie pe colț cu insulă sau peninsulă
Astfel de opțiuni sunt potrivite pentru organizarea unei zone de luat masa și a unui blat suplimentar în studiouri sau bucătării spațioase cu geometrie dreptunghiulară. Dacă camera dvs. nu are dimensiuni mari, puteți sta pe o insulă mobilă sau o peninsulă mică, folosind-o din exterior ca un ghișeu de bar.
Bucătărie pe colț cu masă
Deoarece setul în formă de L ocupă doar un colț, puteți pune o măsuță de cafea cu mai multe scaune în altul. În camerele cu o suprafață medie, va exista chiar loc pentru o masă cu drepturi depline pentru mai multe persoane, pe care, de exemplu, proprietarii de bucătării în formă de U nu și-o pot permite..
Stiluri de interior
După rezolvarea tuturor problemelor practice, puteți începe să alegeți un stil. Este adevărat, unele zone au cerințe speciale nu numai pentru proiectarea căștilor în sine, ci și pentru configurația și dimensiunile sale..
Bucătărie de colț în stil clasic
La menționarea clasicilor, se prevede imediat o bucătărie spațioasă de lux, cu mobilier bogat decorat, care ocupă mult spațiu. Pentru a implementa astfel de variații, este mai bine să ne oprim asupra modelelor paralele, iar modelele de colț sunt mai potrivite pentru interioare inspirate de severitatea clasică..
Înseamnă obiecte din lemn cu aparate încorporate, care sunt adesea ascunse în spatele fațadelor ușilor. Pot fi prezentate cu o textură naturală sau pictate în nuanțe calme, discrete..
Bucătărie de colț în stil Provence
Cerințe similare se aplică și în Provence, doar gama sa de culori este limitată la tonurile albe sau pastelate, ca și cum ar fi estompate în soare.
Pentru a sublinia estetica autentică, mai multe rafturi de perete deschise cu veselă pot fi adăugate la interiorul bucătăriei, iar toate detaliile importante ale bucătăriei pot fi ascunse în spatele dulapurilor închise..
Bucătărie de colț în stilul minimalismului
Această direcție se poate adapta la orice caracteristici ale camerei, oferind rezidenților confort. Astfel de mobilier seamănă de obicei cu un singur monolit care nu creează obstacole vizuale în interior, ci îl completează organic cu volume cu linii moi..
Acestea pot fi modele cu o textură proeminentă a lemnului sau acoperiri albe lucioase, care sunt adesea diluate cu mai multe elemente luminoase..
Bucătărie de colț de înaltă tehnologie
Mobilierul de înaltă tehnologie este aproape întotdeauna produs cu aparate încorporate, deoarece unitatea funcțională a bucătăriei este inclusă în conceptul său. Este dotat cu fitinguri convenabile și iluminat local al principalelor zone de lucru..
Hi-tech sărbătorește estetica metalului și a sticlei, care se reflectă în decorarea obiectelor. Gloss subliniază doar caracterul high-tech al kitului și gama alb-negru – stil auster.
Bucătărie de colț în stil scandinav
Designerii nordici sunt cunoscuți pentru abordarea lor rațională în designul mobilierului, bazându-se pe funcționalitate. Astfel de obiecte au multe trăsături în comun cu minimalismul, dar în compoziție cu restul detaliilor interioare dobândesc un aspect confortabil..
În stilul scandinav, albul este utilizat în cantități mari, astfel încât setul de mobilier va fi cel mai probabil întruchiparea sa, iar blatul din lemn va sublinia tendința către materiale naturale..
Bucătării mici pe colț: design interior
Faptul că seturile de colțuri se vor potrivi perfect într-o bucătărie mică a fost spus de mai multe ori. Dar cum o puteți folosi pentru a proiecta o cameră cât mai eficient posibil? Să luăm în considerare principalele recomandări:
– Este necesar să vă limitați doar la obiecte importante, ținând cont de numărul membrilor familiei, de frecvența gătitului și de complexitatea vaselor;
– Prioritatea este construcțiile cu tehnologie încorporată. În primul rând, economisesc spațiu. În al doilea rând, ei nu vor împărți spațiul și nu vor concentra atenția asupra lor;
– Din al doilea sfat urmează al treilea – trebuie să cumpărați mobilier cu un design minimalist, de preferință, în culori care nu diferă prea mult de peretele adiacent;
– Indiferent de înălțimea tavanelor, se recomandă utilizarea întregului perete prin instalarea dulapurilor de perete. În același timp, facilitățile de depozitare din partea de sus pot ascunde lucruri de necesitate secundară;
– Va trebui să renunțați la mobilierul cu un colț teșit, în ciuda comodității sale.
Respectarea acestor sfaturi va crește doar beneficiile practice ale bucătăriilor de colț..
Bucătării de colț – foto
Bucătăriile din colț sunt o soluție confortabilă și rațională pentru spațiile medii și mici. Ei bine, diversitatea sa vizuală va fi demonstrată de selecția noastră colorată de proiecte reale. Vizualizare fericită!