Elma Ağacı Budama – Nasıl Doğru Yapılır!
Ne güzel! Yeni elma sezonu 2021 yeniden başlıyor. Vitamin ve sağlıklı enerji dolu lezzetli, sulu parçalar şimdiden kendi bahçelerimizde ve çiftçi pazarında bizleri bekliyor. Kırmızı, altın, yeşil veya turuncu renklerde yuvarlak ve parlak elmalar, sağlığımız ve esenliğimiz için vazgeçilmezdir. Bu nedenle, kendi elma hasadına sahip olan şanslılardan biriyseniz, elma ağacınızı düzenli olarak budamalısınız. Yaz sonunda ve sonbaharda elmalar sadece daha fazla değil, aynı zamanda daha lezzetli ve daha sulu olacaktır. Ayrıca patojenlere karşı daha dirençli hale getirerek ağacınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bir elma ağacının ve bir meyve ağacının genel olarak ne zaman ve nasıl budanacağını ve başka nelerin dikkate alınması gerektiğini bugünün yazısında öğrenebilirsiniz..
Elma ağacını kesin ve zengin bir hasatın tadını çıkarın
Elma ağacını ne zaman kesmelisin??
Bir elma ağacını budamak için klasik zaman, sıcaklıkların artık 5 derecenin altına düşmediği Şubat ve Mart arasıdır. Bu aynı zamanda ağacın hala özsu dormansisinde olduğu ve tomurcukların yavaş yavaş oluştuğu zamandır. Bu dönemde budama yapmak daha kolaydır çünkü yapraklar henüz orada değildir ve hangi sürgünlerin ve dalların çıkarılması veya kesilmesi gerektiğini görmek daha kolaydır..
Mart ayından itibaren, genellikle yaz aylarında, sadece şurada burada hafif bir kesim yapabilir veya hasat sırasında kırılan dalları kaldırabilirsiniz. Bununla birlikte, kuşların korunması şu anda günün sırasıdır ve bu tür herhangi bir aktivite sırasında onları yaralamamak veya uzaklaştırmamak için yuva yapan kuşları aramaya dikkat etmelisiniz..
Elma ağacınızı hasattan hemen sonra Kasım ayı gibi erken budamaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde, gelecek yıl daha fazla çiçek ve daha zengin bir hasat sağlarsınız..
Elma ağaçlarını keserken keskin budama makası mutlak bir zorunluluktur
Ekstra ipucu: Ağaçlarınızı budamak için daima kuru günleri seçin. Dallar ve sürgünler ıslak kesilirse iyileşmesi çok daha zordur ve küf de gelişebilir..
Ne tür kesimler var?
Elma ağacının yaşına ve çeşidine bağlı olarak, optimal olan farklı budama türleri de vardır..
-
Bitki kesimi
En başta, ekimden kısa bir süre sonra, sözde bitki budaması gerçekleşir. Buradaki temel amaç, ağaç taçlarının daha iyi oluşmasını ve yan sürgünlerin iyi dallanmasını teşvik etmektir. Merkezi çekim, üç ana sürgün ve tüm yan sürgünler biraz kısaltılmıştır. Kesimden sonra, dikey olarak büyüyen yan sürgünler, biraz daha yatay olarak büyüyebilmeleri için yumuşak bir hindistancevizi ipi veya benzeri ile bağlanır. Bu daha sonra güzel bir piramidal taç oluşturacak ve ağaç da çok daha verimli olacaktır..
-
vücut bölümü
Bu, ekimden sonraki ilk yıl Kasım ayından itibaren tekrar gerçekleşir. Ağaç tepesinde ve dallarda çalışmalar devam ediyor. Dikey olarak yukarı doğru büyüyen sürgünler daha iyi tamamen çıkarılır ve çok uzun olan yan dallar ve dallanmayan sürgünler kısaltılır. Kesişen, çapraz olarak aşağıya veya ağacın içine doğru büyüyen tüm sürgünler de çıkarılır. Bu şekilde elma ağacınızın yaşam enerjisini daha iyi yönlendirmesine, ilkbahar ve sonbaharda daha fazla çiçek ve meyveye sahip olmasına yardımcı olacaksınız..
-
Koruma kesimi
Bu kesim beşinci yıldan itibaren yapılır. Daha sonra ağaç gölgeliğinin oluşumu tamamen biter ve asıl endişe ağacın doğurganlığıdır. İçeriye ve aşağıya doğru büyüyen sürgünler kaldırılarak ağaçta daha yoğun yerler temizlenir. Rakip sürgünler ve su sürgünleri de kaldırılır. Artık elma getirmeyen eski meyve ağacının da elma ağacında yeri yoktur. Bu nedenle daha genç bir şubeye geri kesin.
Hafif bir yaz budaması elmaların daha iyi olgunlaşmasına yardımcı olur
ağaç budama nasıl yapılır?
Ağaca ve budama türüne bağlı olarak, ona biraz farklı yaklaşırsınız. Ancak prensipte şu geçerlidir: büyükten küçüğe gidersiniz. Bu nedenle, önce büyük dalları demir testeresi ile çıkarın, ardından kesimin kenarlarını biraz yuvarlak kesin ve yara mumu ile çalışın. Bu sayede hiçbir haşere veya küf ağaç dokusuna nüfuz edemez. Çiçek tomurcuklarına çok dikkat ederek yan dalları ve meyve ağacını kısaltmak için daha küçük bir katlanır testere veya budama makası kullanın. Amaç, mümkün olduğunca çok sayıda tutmaktır. Prensip olarak, hafif bir açıyla dışa doğru yönlendirilmiş bir tomurcuğun üzerindeki çekimi kesersiniz..
Elma ağacının özsu dengesini bozmamak için su sürgünleri veya sürgünleri tabandan tamamen çıkarılır. Bu filizler daha sonra Haziran ayında tekrar el ile çekilebilir. Başkalarıyla kesişen veya içini yıkan dallar ve sürgünler de çıkarılır. Ana amaç: Ağacın tepesi aydınlatılmalı ve havadar olmalıdır. Bu meyvelere daha fazla ışık ve sıcaklık verir. Çok daha iyi olgunlaşırlar ve sonuç olarak tabii ki tadı daha da lezzetli olur. Ağaç rahatlar ve tüm hastalık ve zararlılara karşı çok daha dayanıklıdır..
Doğru aletle elma ağaçlarını daha da iyi kesebilirsiniz
Yazın budama çok kolay ve dikkatli yapılmalıdır.
Elma ağacınıza sevgi ve sabırla iyi bakın…
… ve size zengin bir hasatla teşekkür edecek